Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Provjeravate li redovito svoju potrošnju struje? Ako ne, počnite jer to je najbolji način da svoje račune imate pod kontrolom i platite onoliko koliko ste i potrošili.


Koliko su građani preplatili struju, s druge strane, HEP ne želi otkriti. Domaćica Blanka svaki mjesec dobiva 116 kuna struje i tako za periode od šest mjeseci, odnosno do HEP-ovog obračuna. 'Kad dođe nakon šest mjeseci obračun, onda ako sam nešto dužna, onda mi pošalju, na primjer, moram uplatiti do 15. u mjesecu sedam kuna', rekla nam je Blanka.

Vezani članci Radnici HEP-a popravljaju dovode struje u Banovini HEP reagirao zbog tvrdnji da na potresom pogođenom području vikendom ne rade: "Od dana potresa djelatnici rade bez pauze" Zgrada HEP-a u Zagrebu Dio Zagreba ostao bez struje nakon što se čuo glasan prasak, iz HEP-a poručuju: "Kvar je riješen, svi su ukopčani"

Da je HEP-ova politika neobična, najbolje govore brojke. Nakon što je javnost zatitrala informacija da HEP građanima, zbog preplate duguje više nego on njima, odmah su reagirali. 'Građani duguju HEP-u oko 334 milijun kuna. Radi usporedbe, za veljaču 2009. godine taj je dug iznosio oko 315 milijuna kuna, pa ne stoji ni ona da je dug građana porastao u odnosu na prošlu godinu 50 posto. Ukupan dug kućanstava u sebi sadrži i preplatu', stoji u priopćenju HEP-a.

Koliko su građani preplatili struju, nema odgovora. Svojim dobavljačima HEP duguje oko milijardu i 800 milijuna kuna, dok su HEP-u građanstvo, država i gospodarstvo dužni oko milijardu i 700 milijuna kuna. 'Sad vi procijenite sa dugom od milijardu i 700 milijuna kuna, od ukupnih prihoda, od 13 i po milijardi, da HEP ipak funkcionira, redovita je isplata plaća, plina i električne energije, dakle sve funkcionira sa tim dugom', ističe Dubravko Ćorak predsjednik Hrvatskog elektrogospodarskog sindikata.

HEP je prošle godine dobio i 17.960 kuna od sponzora, ali je i 10.112 kuna donirao, unatoč protivljenju sindikata. 'Dok god Vlada Republike Hrvatske zahtijeva da se u državnim poduzećima, pa tako i u HEP-u plaća smanji 10 posto mimo važećih kolektivnih ugovora, naravno da se ne možemo složiti ni sa kakvim donacijama, ni sa kakvim bezveznim troškovima', zaključuje Ćorak. Dok se sindikati nadaju dobroj poslovnoj godini, građani poput Blanke i dalje će sami morati pomno pratiti koliko su i jesu li preplatili struju.