Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Znate li što je korekcijski faktor?

Zbog njega bi vam potrošnja toplinske energije mogla skočiti za 100 posto

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Priča o grijanju i potrošnji energenata za grijanje u Hrvatskoj je očito priča koja nema kraja.

Zagrepčane i Osječane ovih su dana neugodno iznenadili mjesečni računi za grijanje. Tvrde - zima nikad nije bila toplija, a računi nikad veći.

Pročitajte i ovo Kuhanje na plin, ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Novi udar Poskupili su plin i struja, doznajemo koliko će vam se povisiti računi Slika nije dostupna Upornost se isplati Vukovarcima napokon stižu razdjelnici za grijanje

U HEP-u kažu kako su visoki računi potpuno regularni. Veći su, kažu, jer se građani više i griju. Argument o nikad toplijoj zimi opovrgavaju podacima Državnog hidrometeorološkog zavoda. Prema njima, siječanj je ove godine u Zagrebu i Osijeku bio u prosjeku hladniji za oko 2 Celzijeva stupnja.

Isto tako, i zadnji prosinac bio je hladniji od onog u 2014. A samo jedan stupanj niže, kažu u HEP-u, uvelike utječe na pojačano grijanje.

No građani su ljuti i kažu - stupanj gore ili dolje ne može povisiti račun za i do 50 posto.

Razlika u cijeni, kažu u HEP-u, nema veze s ugradnjom razdjelnika za čiju je ugradnju u zgradama s više od 70 stanova rok istekao krajem prosinca. HEP ne ispisuje nikakve kazne i ponavljaju kako računi variraju isključivo o potrošnji.

No, pojasnili su nam kako u zgradama u kojima je samo dio stanara ugradio razdjelnike, onima koji ih nisu ugradili automatski će se obračunavati jedna zakonska obveza koja se naziva korekcijski faktor i njihova potrošnja toplinske energije će se zbog tog korektivnog faktora povećati za 100 posto, a samim time povećat će im se i računi.

Bez obzira na to imaju li ili ne razdjelnike, građani kažu kako su im računi nerealno visoki i svoje prigovore uputili su i HEP-u.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene