Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odlučit će Ustavni sud

SLUČAJ RAZDJELNICI Sveučilišni profesor upozorio na nenormalnosti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Probleme s razdjelnicima rješavat će i Ustavni sud. Ocjena ustavnosti zatražena je jer je država uvela skupu obvezu ugradnje bez prethodno izvedene studije isplativosti i učinkovitosti.

Rokovi za ugradnju istječu krajem godine, a iako su MOST-ovi zastupnici uvođenje razdjelnika nazvali obmanom građana, ministar Tomislav Panenić od njih, čini se, neće odustati.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Gledajte u 22.30 na Novoj TV "Provjereno" istražuje: Tko ima interes u ugradnji razdjelnika i donose li oni uistinu uštede? Slika nije dostupna U IVEKOVIĆEVOJ ULICI Borba protiv razdjelnika: Građani počeli pobjeđivati HEP toplinarstvo

Nakon ugradnje razdjelnika Zagrepčanin Jadranko Jurić grije se skuplje.

'Računi su 10 posto veći nego inače, prije razdjelnika. Otprilike 10 posto. Pazimo, dio stana po danu isključimo, samo dnevni boravak se grije cijeli dan', napominje g. Jurić.

Sveučilišni profesor Ivica Džeba otišao je korak naprijed i podnio zahtjev za ocjenom ustavnosti Zakona i pravilnika kojima se propisuju razdjelnici.

'Ja sam upozorio da nisu napravljeni neki koraci za koje mislim da su najnormalniji, između ostalog studija isplativosti. Svatko tko u svom vlastitom domaćinstvu ulaže novac napravi nekakvu svoju vlastititu studiju, država to nije učinila', napominje profesor Džeba.

 A umjesto studije - država je uvođenje razdjelnika pravdala - europskom direktivom.

'Međutim, kad se EU direktiva pročita, onda tamo jasno piše da svaka država članica treba uvesti razdjelnike u zgrade gdje je to zapravo jedino moguće, osim ako dokaže da to nije troškovno učinkovito. Hrvatska to nije učinila', dodaje profesor.

Ali su zato hrvatski predstavnici HEP-a, HERA-e i ministarstva gospodarstva u 2013., dva mjeseca prije nego što je donesen Zakon koji je propisao ugradnju razdjelnika, otputovali u Dansku. I to dijelom na račun privatne tvrtka Danfoss, partnera Brunate - tvrtke koja ugrađuje razdjelnike u Hrvatskoj. U HERA-i kažu - otišli su se upoznati s najboljim danskim praksama na području toplinarstva.

'Tvrtka Danfoss samoinicijativno je, u maniri dobrog domaćina, odlučila pokriti troškove smještaja hrvatskih predstavnika u Danskoj. Ovo naravno, nije praksa koju HERA pozdravlja ili provodi, ali je može prihvatiti u iznimnim slučajevima, kada bi odbijanje prelazilo granicu pristojnosti', stoji u priopćenju i HERA-e.

A iako su MOST-ovi zastupnici nedavno u Saboru razdjelnike nazvali obmanom građana, novi ministar gospodarstva Tomislav Panenić, od njih, čini se, ne odustaje.

'Nastaviti ćemo s mjerama. Ali nije dovoljno samo napraviti razdjelnike, mora se raditi na učinkovitosti. Mislim, mi smo svi prisiljeni napraviti mjere štednje, jednostavno štedjeti se mora', kazao je Panenić.

Ministar poručuje - nezadovoljni neće dobiti povrat novca. A s uštedom ili bez nje - rok za ugradnju istječe krajem 2016. Kazne koje prijete penju se do 50.000 kuna.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene