Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Reakcija na HDSSB

HDZ: 'Za promjenu Ustava treba javna rasprava i mišljenje stručnjaka'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Komentirajući HDSSB-ovo povlačenje podrške ustavnim promjenama HDZ-ov član saborskog Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav, Davorin Mlakar, istaknuo je kako HDZ pozdravljaju sve one koji misle da promjeni Ustava treba prethoditi javna rasprava i detaljan postupak, te da predložene promjene ruše načelo vladavine prava.

'Svi oni koji misle da za promjenu Ustava treba javna rasprava, vremena i mišljenja stručnjaka, su u pravu, i to je ono za što se zalažemo od početka', rekao je Mlakar.

Pročitajte i ovo Božo Petrov "Izbrisat će Hrvate" Petrov se obrušio na HDZ: "Protiv smo da se Hrvate šalje u inozemstvo, a dovodi svjetsku sirotinju" Slika nije dostupna Osnovana radna skupina EVO što sve stranke žele promijeniti u Ustavu

Dodao je kako su informirani da je HDSSB zatražio produljenje roka za javnu raspravu, a da - koliko zna - ako se tome ne udovolji, ta parlamentarna stranka neće u petak u Hrvatskom saboru glasovati za ustavne promjene.

Na novinarsku tvrdnju kako je HDSSB-u najviše zasmetala odredba vezana uz referendum, Mlakar je rekao da ne može komentirati HDSSB, no da je HDZ-u zasmetalo puno više od samih odredbi.

Predsjednik se narugao HDSSB-u: Slatko su me nasmijali! Mislim da im se smije i cijela država!

Ono što se onemogućava za raspisivanje referenduma je de facto zabranjivanje neposredne demokracije, i to je samo jedna od stvari na koje su iz HDZ-a prigovarali, a ima više toga s čime se ne slažemo u promjenama Ustava, istaknuo je Mlakar.

Upitan što bi trebalo učiniti da HDZ podrži ustavne promjene kroz neko vrijeme, Mlakar je odgovorio: 'kroz neko vrijeme može; mi mislimo da je cijeli postupak krenuo na krivi način, da su motivi za promjenu Ustava bili potpuno pogrešni. Na koncu je i tekst promjena onakav s kojim se ne možemo slagati, ruši načelo vladavine prava, pravne sigurnosti ove države, a neke druge izmjene Ustava ruše i koncept građanske države kako je ona zamišljena i utvrđena Božićnim ustavom', istaknuo je Mlakar.

Dodao je kako su predložene ustavne promjene 'ozbiljne promjene koje dovode u pitanje vrijednosti koje smo do sada branili'.

Na upit kako komentira kritike HDSSB-a da se HDZ koristi političkom isključivošću i da traži alibi za ustavne promjene, Mlakar je odgovorio kako ne može pogoditi na što su pri tom u HDSSB-u mislili, jer je HDZ bio jedini koji nije bio isključiv i jedini koji je tražio da se znanstvena zajednica, stručnjaci i javnost upoznaju s predloženim promjenama i da se o tome razgovaramo.

U HDZ-u misle da su predložene ustavne promjene bitne u odnosu na dosadašnji tekst Ustava, i da se u ovakvom obliku na brzinu Ustav ne može i ne smije mijenjati. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene