Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Osnovana radna skupina

EVO što sve stranke žele promijeniti u Ustavu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Saborski odbor za Ustav imenovao je radnu skupinu za izmjenu Ustava. U radnoj su skupini samo predstavnici svih političkih opcija u saboru. To je i prva zamjerka GONGA u čije ime je Dragan Zelić rekao kako ne razumije zašto se u radnu skupinu izmjene najvažnijeg dokumenta u državi ne uključi struka.

Profesor Smerdel smatra suprotno i rekao je kako je sada baš trenutak da se donesu političke odluke, a tek onda kada se sve prikupe na red dolaze ustavotrovci i struka.

Pročitajte i ovo Gong upozorio na eventualne izborne nepravilnosti Zabilježili nepravilnost Mostarski HDZ pozivao građane da se registriraju u njihovim prostorijama, Gong upozorio: "Obavijestili smo Povjerenstvo" HDZ prozvao Peđu Grbina preko Facebooka Izbori su za tjedan dana HDZ prozvao Grbina: "Abdicirao je, a sada se hoće sučeljavati"

I HDZ je tražio uključivanje stručnjaka, ali ne samo iz ustavnog prava već i kaznenog. Kako je istaknuo Dravorin Mlakar, glavna izmjena Ustava je vezana za nezastarjevanje teških ubojstava pa smatra da je bitno imati one kojima je to uži dio profesije i znaju o čemu se radi.

>> Šire ustavne promjene

Vjeruje da bi zastupnici trebali imati i znanstvenu podlogu za izmjene Ustava.
Profesor ustavnog prava Branko Smerdel ne odstupa od ideje kako za početak mora biti pistavljena jasna politička platforma izmjne Ustava, a tek onda u priču treba uključiti struku. Osobno je naglasio i kako se već godinama zalaže da se Ustavom treba definirati koja pitanja jesu, a koja nisu ona okojima bi se na referendumu moglo odlučivati. Kaže kako formula da se na referendumu ne odlučuje o pitanjima ljudskih prava, nije dovoljna jer će i dalje Ustavni sud odlučivati o tome što je pitanje ljudskih prava, a što nije. Zato smatra da treba detaljno definirati pitanja, točnije smjernice.

Radna skupina trebala bi proanalizirati sve pristigle prijedloge izmjene Ustava. Podsjetimo, SDP je dao inicijativu kojom bi se Ustavom ukinula zastara za teška ubojstva. HDZ traži da se to proširi i da u tekst Ustava ude da se radi i o ubojstvima iza kojih stoji komunistički režim. U izmjene Ustava s prijedlozima su se uključili i Laburisti te HDSSB bez kojih vladajuća većina ne može imati dovoljan broj ruku za izmjenu Ustava.

Laburisti traže reguliranje pitanja referenduma, kroz Ustav, novi Zakon o referendumu ali i Zakon o ovlastima Ustavnog suda u odlučivanju o referendumu. SDP je sklon podržati takav prijedlog te su pripremili svoj - vezano za referendum htjeli bi urediti o kojim temama se se može raspisivati referendum te bi poširili pravila po kojma se određuje kada je referendum uspio. HDSSB traži da se u Ustavu napravi prvi korak prema regionalizaciji Hrvatske i time uvjetuju svoju potporu Ustavnim primjenama.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene