Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Zastupnica HDZ-a Ana Lovrin u Saboru je prigovorila zbog hitne procedure donošenja izmjena zakona o Državnom odvjetništvu.


Iako su saborski klubovi danas podržali izmjene Zakona o državnom odvjetništvu, HDZ-ova zastupnica Ana Lovrin ocijenila je kako se pod krinkom 'usklađenja s pravnom stečevinom EU' zakon gura u hitnu proceduru iako se na ta usklađenja odnose tek dva članka.

Vezani članci Darko Klier, zamjenik glavne državne odvjetnice i šef Kaznenog odjela DORH-a Zamjenik glavne državne odvjetnice o nadzoru USKOK-a: "Takoreći ni iz čega je napravljena nevjerojatna afera" Josipa Krajinović Sve zbog afere Softver: Čekaju se rezultati nadzora glavne državne odvjetnice nad radom USKOK-a

Izmjenama Zakona o državnom odvjetništvu omogućava se osnivanje zajedničkih istražiteljskih timova i provođenje zajedničkih istraga s drugim članicama EU radi sprečavanja kaznenih djela koja čine teroristi kao i u borbi protiv trgovine drogom i ljudima.

>> 'Bijeg iz zatvora je besmislen, iz Hrvatske se nema kamo pobjeći'

Ministar pravosuđa Orsat Miljenić kazao je kako se vrlo važan segment zakona tiče postupanja u građanskim predmetima.

'Evidencija o svim sporovima gdje je država stranka bit će na jednom mjestu i svi će moći doći do toga', kazao je ministar Miljenić, dodavši da je to važno ne samo kod upravljanja već i kod donošenja proračuna.

Iznimno važno, a tiče se građanskog postupanja je, po Miljenićevom mišljenju, uvođenje obveze da Državno odvjetništvo procjenjuje vjerojatnosti uspjeha u sporu. 'Dobro je da Državno odvjetništvo kao neovisno tijelo vodi evidenciju o svim postupcima koje vodi u ime državnih tijela te da mora davati procjenu vjerojatnosti uspjeha u sporu, no što će se dogoditi ako se državna tijela i dalje budu objesno parničila', upitala je Lovrin.

Da treba pozdraviti procjenu isplativosti spora složio se i zastupnik Hrvatskih laburista Branko Vukšić, ocijenivši kako je je riječ o 'jednom dobrom tekstu' no, kako je kazao, treba inzistirati da i praksa bude shodna predloženom tekstu.

Nezavisna zastupnica Jadranka Kosor rekla je kako smo svjedoci da su ljudi protiv kojih USKOK vodi istrage pobjeđivali već u prvom krugu na lokalnim izborima.

'Jednak je onaj koji mazne milijune eura i onaj koji je ukrao kilu kruha'

HDSSB-ov Boro Grubišić upozorio je kako u zemljama EU postoji definicija kaznenog djela koje se zove pljačka. 'Kod nas to ne postoji već je to 'povreda gospodarskog poslovanja'. U prijašnjem kaznenom zakonu bivše države postojala je krađa i teška krađa, a mi danas imamo samo krađu pa je jednak onaj koji 'mazne' milijune eura kao i onaj koji je ukrao kilu kruha', ustvrdio je Grubišić.

Replicirajući mu, SDP-ova zastupnica Vesna Fabijančić Križanić da je kako to ne spada u djelokrug predloženih zakonskih izmjena. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju