Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ČEKA SE PRAVOMOĆNOST PRESUDE

HDZ očekuje povrat novca za blindirani BMW koji je Robert Ježić kupio za Ivu Sanadera

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U tijeku je žalbeni rok na nepravomoćnu odluku zagrebačkog Županijskog suda prema kojoj njemački BMW mora HDZ-u vratiti oko 2,5 milijuna kuna za luksuzni BMW 760 kojeg je bivši premijer Ivo Sanader vratio proizvođaču.

Odluka suda o povratu novca bit će pravomoćna nakon isteka roka u kojem obje strane u postupku imaju pravo žalbe, no još nije poznato kada bi HDZ mogao primiti BMW-ovu uplatu.

Županijski sud u Zagrebu naložio je tvrtki BMW AG da po pravomoćnosti sudskog rješenja isplati HDZ-u 330.605 eura uplaćenih na temelju računa od 31. listopada 2008. za kupnju BMW 760 LI High Security.

Blindirani BMW sive boje kupio je za bivšeg premijera i predsjednika HDZ-a Ivu Sanadera vlasnik Diokija Robert Ježić, iako je tadašnja Vlada za bivšeg premijera i nekadašnjeg predsjednika HDZ-a, prema pisanju medija, godinu dana ranije nabavila istovjetni BMW crne boje.

Mediji su pisali da se Sanader nije htio voziti u crnom BMW-u, jer su svi njegovi automobili bili sive metalik boje, a za sporni sivi blindirani BMW se doznalo nakon što je u Sloveniji imao lakšu prometnu nesreću. BMW crne boje je, prema pisanju medija, jedno vrijeme bio u garaži, nakon čega ga je koristila bivša premijerka Jadranka Kosor.

Nakon što je u ožujku 2009. otkriveno da je Sanader dobio novi BMW, izbila je afera pa je bivši premijer pod pritiskom javnosti automobili vratio proizvođaču, ali uplaćeni novac nije vraćen HDZ-u. Kupnjom sivog BMW-a se bavio i Uskok koji je spornu kupnju uvrstio u sudski spis u aferi Fimi media.

Pročitajte i ovo Branko Bačić, predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a NIJE ZNAO ZA KRIMINAL Bačić o presudi za Fimi mediju: "HDZ nije ni zločinačka niti kriminalna organizacija"

Pročitajte i ovo Vrhovni sud o Fimi mediji javna sjednica Vrhovni sud o žalbama za Fimi mediju, Sanader se uključio videolinkom: ''Nema dokaza da je on stvorio i vodio sustav''

Vrhovni sud je u listopadu 2021. djelomično potvrdio presudu iz ponovljenog postupka u slučaju Fimi media prema kojoj HDZ zbog izvlačenja novca iz državni institucija i tvrtki mora platiti 3,5 milijuna kuna kazne i 14,6 milijuna kuna nepripadne koristi, dok je Sanaderu kazna s osam smanjena na sedam godina zatvora, a mora vratiti i 14,9 milijuna kuna nesrazmjera između imovine i zakonskih primanja.

Stranci je u prvom suđenju na zagrebačkom Županijskom sudu izrečena novčana kazna od 5 milijuna kuna, dok je Sanaderu utvrđen nesrazmjer između imovine i primanja od 15,8 milijuna kuna.

 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene