Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prepucavanje na Facebooku

HDZ odgovorio Grbinu: "Milanovićev 'odvjetnik' trebao bi malo bolje pročitati Ustav, Plenković s 'famoznim ostavkama' nije kršio zakon"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iz HDZ-a na Facebooku su komentirali današnji istup predsjednika SDP-a Peđe Grbina vezano za situaciju s izborom predsjednika Vrhovnog suda, pri čemu je potez predsjednika usporedio s potezom premijera Plenkovića koji je 2017. usred sjednice Vlade od tajnice zatražio da napiše ostavke za trojicu ministara iz redova Mosta.

Komentar s HDZ-ova Facebooka prenosimo u cijelosti. 

Pročitajte i ovo Zoran Milanović Pozvao na glasanje Milanović: ''Tko god je dignuo ruku za Turudića, neprijatelj je Hrvatske'' HDZ prozvao Peđu Grbina preko Facebooka Izbori su za tjedan dana HDZ prozvao Grbina: "Abdicirao je, a sada se hoće sučeljavati"

"Milanovićev "odvjetnik" Peđa Grbin ponovno pao na ispitu iz prava!
Nakon što je već jednom pao na ispitu kao "odvjetnik" Zorana Milanovića, podržavajući pogrešnu tezu u vezi s tajnim izvidima iz kaznenog postupka, čelnik SDP-a Peđa Grbin i danas je u svom istupu pokazao da ne razumije načelo zakonitosti, pa ni ustavnosti.

Tako je u novom pokušaju obrane predsjednika Milanovića, ovaj put oko izbora predsjednika Vrhovnog suda, kazao: "Premijer je 2017., kada je tražio od tajnice da napiše 'one famozne ostavke', a s obzirom da u Zakonu o Vladi nije predviđeno kako će se razriješiti pojedini ministar, direktno primijenio Ustav".

Odvjetnik Grbin trebao bi malo bolje pročitati Ustav RH i relevantne zakone. Ključna razlika je u tome da ovlast razrješenja ministara proizlazi iz Ustava, ali sam postupak nije razrađen Zakonom o Vladi. S druge strane, postupak izbora predsjednika Vrhovnog suda propisan je Ustavom, ali je dodatno razrađen i Zakonom o sudovima i to na način da sam postupak čini transparentnijim, ne dirajući u ovlast predsjednika Republike da predlaže kandidata za predsjednika Vrhovnog suda. Da stvar bude bolja, tadašnji zastupnik SDP-a i sadašnji predstojnik Ureda predsjednika RH Orsat Miljenić u raspravi je pozdravio takve zakonske izmjene.

Sve dok Ustavni sud ne utvrdi da neki zakon nije u skladu s Ustavom, taj zakon je na snazi i pravno obvezuje sve uključujući i Predsjednika Republike. Ne postupajući sukladno proceduri koja je propisana Zakonom o sudovima predsjednik Republike krši Zakon, ali isto tako krši i Ustav jer ne poštuje pravni poredak Republike Hrvatske.

U slučaju razrješenja ministara, koju Peđa Grbin navodi kao istovjetnu situaciju, predsjednik Vlade jest primijenio Ustav, ali pri tome je poštovao pravni poredak Republike Hrvatske i nije kršio zakon", napisali su u objavi. 

Milanovićev „odvjetnik“ Peđa Grbin ponovno pao na ispitu iz prava! Nakon što je već jednom pao na ispitu kao...

Objavljuje HDZ - Hrvatska demokratska zajednicaUtorak, 9. ožujka 2021.

Podsjetimo, predsjednik SDP-a Peđa Grbin u utorak je izjavio kako bi mu bilo potpuno strano da predsjednik Sabora ne uvrsti u proceduru prijedlog izbora nove predsjednice Vrhovnog suda kojega je predsjednik Republike, tvrdi, uputio sukladno Ustavu. 

Vezano za Jandrokovićevu izjavu da predsjednikovo predlaganje Zlate Đurđević nije u skladu sa zakonom naveo je kako je zanimljivo da vodeći ljudi HDZ-a jedno primjenjuju i tvrde kada ima odgovara, a drugo kada im ne odgovara.

Podsjetio je na 2017. kada je premijer, istaknuo je, tražio od tajnice da napiše "one famozne ostavke", a s obzirom da u Zakonu o Vladi nije predviđeno kako će se razriješiti pojedini ministar, kazao je, premijer je direktno primijenio Ustav.

"Dakle, za nešto što zakonom nije uređeno predsjednik Vlade nije imao problema direktno primijeniti Ustav. Kada se o njemu radi, onda to može, a kada se o direktnoj primjeni Ustava radi u slučaju nekih drugih, onda to odjednom ne može i to postane neprihvatljivo", naglasio je Grbin.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene