Andrej Plenković (Foto: Igor Šoban/PIXSELL)
Andrej Plenković (Foto: Igor Šoban/PIXSELL) Foto: Igor Šoban/PIXSELL

U priopćenju koje su poslali iz HDZ-a tvrde kako su pojedinci bezuvjetno isključeni iz stranke jer su širili neprimjerene poruke te otvoreno agitirali za kandidate drugih političkih opcija.


"Gradski odbor HDZ-a Grada Zagreba na prijedlog Predsjedništva Gradskog odbora donio je Odluku o pokretanju stegovnog postupka protiv 8 članova Gradske organizacije zbog osobito teške povrede obveze člana HDZ-a propisane Statutom HDZ-a", poslali su u petak poslijepodne priopćenje iz HDZ-a.

Časni sud Gradske organizacije HDZ-a Grada Zagreba je odlučio da se članovi protiv kojih je pokrenut postupak bezuvjetno isključe iz stranke jer su, kako kažu, širili neprimjerene poruke čiji je sadržaj jednak govoru mržnje, kao i iskazivali nelojalnost HDZ-u te otvoreno agitirali za kandidate drugih političkih opcija.

U priopćenju kažu da su tako odlučili nakon što se utvrdilo da pojedinci takvim porukama krše Statut HDZ-a te svojom komunikacijom štete ugledu, časti i dostojanstvu HDZ-a i svih njezinih članova. Časni sud pisanu će odluku otpremiti u roku od osam dana.

Drago Prgomet (Foto: Marko Prpic/PIXSELL) Drago Prgomet podnosi ostavku na mjesto šefa zagrebačke Skupštine?

Gradski odbor HDZ-a Grada Zagreba ovim putem naglašava kako načelo unutarstranačke demokracije podrazumijeva pravo izražavanja različitih mišljenja, kao i pravo neslaganja s određenim politika, ali da se unutar stranke, kao i u cjelokupnom društvu, govor mržnje ne može tolerirati", dodali su još u stranci. 

Među isključenim HDZ-ovcima iz afere WhatsApp nema zvučnijih imena. Isključeni su, neslužbeno se u četvrtak doznalo, Božo Medić, Ante Jelčić, Anita Parka Đurašić, Ante Šimunović, Vedran Černy, Miro Boras, Krasnodar Raguž i Vlado Kolak.

Andrej Plenković (Foto: Dnevnik.hr) Plenković o aferi WhatsApp: "Žao mi je što nisam ranije znao za to, ali sada će nadležne stranačke organizacije poduzeti mjere''

Stegovni postupak trebao je biti pokrenut i protiv Marijana Banellija, ali je on podnio ostavku na sve stranačke funkcije i napustio HDZ.

Afera je buknula nakon što su u javnost procurile poruke koje su izbačeni HDZ-ovci slali u grupama na Viberu i WhatsAppu.