Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Afera WhatsApp

"Izbrisani" iz stranke: Zbog govora mržnje isključeno osam zagrebačkih HDZ-ovaca

Andrej Plenković (Foto: Dnevnik.hr)
Andrej Plenković (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Andrej Plenković (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/1 >>
Članovima HDZ-a koji su unutar WhatsApp grupe širili govor mržnje večeras je "presuđeno" na sjednici zagrebačkog HDZ-a. Isključeni su iz stranke. Deveti član HDZ-a iz afere, jučer je sam podnio ostavku.

Sud časti Gradskog odbora zagrebačkog HDZ-a na sjednici u četvrtak navečer odlučio je, zbog širenja govora mržnje na društvenim mrežama, isključiti osam članova, a među njima nema zvučnijih stranačkih imena, doznaje se neslužbeno iz stranke.

Pročitajte i ovo Ivan Penava i Andrej Plenković Navodno tajno snimljeno Plenković snimljen kako vrijeđa Penavu i Most? "Moja baba pokojna bi tako mogla biti gradonačelnica Vukovara... Most - to su bolesnici" Andrej Plenković Intervju uoči izbora Plenković otkrio koje uhićenje je promijenilo Milanovićevo ponašanje, priznao i veliku grešku: "Ona nije trebala biti u Vladi"

Isključeni su tako Božo Medić, Ante Jelčić, Anita Parka Đurašić, Ante Šimunović, Vedran Černy, Miro Boras, Krasnodar Raguž i Vlado Kolak.

Stegovni postupak trebao je biti pokrenut i protiv Marijana Banellija, ali je on jučer podnio ostavku na sve stranačke funkcije i napustio HDZ.

Svemu je danas prethodila telefonska sjednica zagrebačkog HDZ-a i Predsjedništva te gradske organizacije koji su usvojili taj stranački prijedlog.

Nakon odluke gradskog Suda časti isključeni članovi mogu se žaliti Visokom časnom sudu koji može potvrditi ili pak odbaciti izrečenu mjeru.

Zagrebački HDZ o svemu će se u petak oglasiti službenim priopćenjem.

"Prvorazredno političko pitanje"

Reporter Dnevnika Nove TV Andrija Jarak rekao je tijekom sjednice Suda časti kako je neprimjerena komunikacija unutar WhatsApp grupe postalo prvorazredno političko pitanje u HDZ-u, no da je za razliku od nekih ranijih afera u kojoj su sudjelovali visoki dužnosnici HDZ-a, ovaj puta Sud časti reagirao promptno.

"Prvi na redu je Grad Zagreb. Trenutno zasjeda Gradski odbor i jedina tema će biti isključivanje devet članova iz članstva. Koliko doznajem, jedan je sam istupio iz stranke, ostalih osam će biti izbačeno.

Među imenima koji se spominju nema nitko tko je poznat široj javnosti. Riječ je o srednje rangiranim dužnosnicima koji su obnašali određene dužnosti u stranci, no niti jedan od njih nije član Predsjedništva ili član Nacionalnog vijeća HDZ-a.

Predsjednik stranke Andrej Plenković je u Jalžabetu u Varaždinskoj županiji. Na moje pitanje tko će još biti izbačen iz stranke, rekao je da nema tolerancije na govor mržnje i da će svi bez obzira na funkcije koje obnašaju biti izbačeni iz stranke", javlja Jarak.

"Jako je važno da smo u mandatu kojeg na čelu HDZ-a vodim više od tri i pol godine, razvili kulturu dijaloga i kritičkog mišljenja i rasprave o svim mogućim pitanjima.

Postoje obrasci ponašanja koji su norme pristojnog i razumnog ponašanja. Sve van toga, ne može se tolerirati.

Da ste ne znam gdje to ne biste tolerirali. Pitajte ove s grupa koji je to predsjednik HDZ-a vratio Tuđmana u 30. svibanj", poručio je premijer iz Varaždinske županije.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene