Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Saborski Odbor za informiranje i medije je nekadašnjeg šefa HRT-ove tehnologije Kazimira Bačića predložio za novog glavnog ravnatelja HRT-a


Vladajući HDZ i Most nisu postigli suglasje oko kandidata kojega će Saboru predložiti na imenovanje - HDZ-ovci na Odboru glasovali su za Bačića, a mostovac Hrvoje Runtić bio je protiv.

Vezani članci Renato Kunić HRT dobio novog direktora, o uhićenom Kazimiru Bačiću odlučivat će Sabor i Nadzorni odbor Glavni ravnatelj HRT-a Kazimir Bačić u pratnji istražitelja Što je sve u imovinskoj kartici prijavio Kazimir Bačić: Stanovi, kuće, brod, štednja...

Za Bačića je ruku diglo šest članova Odbora, mahom HDZ-ovih, protiv je bio Mostov Hrvoje Runtić, a suzdržana trojica SDP-ovaca.

Da bi Bačić bio najbolji izbor prvi je na sjednici Odbora istaknuo Kazimir Varga (SMSH), navodeći da je Bačić na HRT-u 32 godine, da je relativno mlad (rođen 1961.), da je obavljao niz operativnih, ali i visokih menadžerskih funkcija, upravljao složenim tehnološkim projektima, da je član najeminentnijih međunarodnih organizacija.

Bačić odlično poznaje složeni sustav HRT-a, ne treba mu vrijeme za prilagodbu, ima dovoljno znanja i vještina za upravljane HRT-om, pobrojao je Varga.

Taj se stav sviđa HDZ-u, rekao je Jasen Mesić, koji je odbio oporbene zahtjeve da se izjasni je li taj prijedlog usuglašen između HDZ-a i Mosta. "Kako će koja stranka iznijeti stav, vidjet će se u plenarnom glasovanju, na svakom od nas je da odluči koji će prijedlog podržati", rekao je Mesić.

Runtić: Most podupire Markotu za glavnog ravnatelja HRT-a

No, da između HDZ-a i Mosta nema suglasja postalo je jasno nakon kratkog istupa mostovca Hrvoja Runtića. "Nakon višednevnih razgovora, Most je odlučio podržati Blagu Markotu, sadašnjeg v.d. glavnog ravnatelja HRT-a", poručio je Runtić.

"SDP ne želi biti most između Mosta i HDZ-a, to je naš posve principijelan stav, imena s tim nemaju veze", istaknuo je Nenad Stazić (SDP) te naglasio kako će SDP podržati Bačića samo ako je zajednički prijedlog HDZ-a i Mosta.

Na istom je tragu i razmišljanje Gorana Beusa Richembergha (HNS), koji opetuje kako je na vladajućima odgovornost da nađu najboljeg. "Je li ovo usuglašena varijanta vladajućih ili pokušavaju preko leđa oporbe pokazivati mišiće", upitao je Richembergh i vladajućima poručio da, ukoliko nisu u stanju od devet kandidata, koliko ih se na početku natjecalo za glavnog ravnatelja, pronaći jednoga, ponište natječaj.

Otkako je Odbor obavio razgovore s devet kandidata za glavnog ravnatelja HRT-a, u saborskim su se kuloarima kao naizglednija spominjala imena Blage Markote i Ante Sarjanovića, no u četvrtak poslijepodne neslužbeno se pričalo kako je Sarjanović 'otpao', te da je moguće da se na mjestu prvog čovjeka HRT-a nađe Bačić. (Hina)