Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pozivaju na javnu raspravu

'HDSSB ne daje nikome bjanko ruku, glas ćemo dati kad se ustavne promjene iskristaliziraju'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nešto više od mjesec dana nakon što su povukli svoju podršku ustavnim promjenama, HDSSB-ovci pozivaju na široku javnu raspravu.

Klub zastupnika HDSSB-a održao je danas konferenciju za novinare vezanu uz ustavne promjene. Smatraju da je po tom pitanju bila potrebna javna rasprava jer postoje brojne dvojbe u javnosti, navodeći konkretno pitanje raspisivanje referenduma i zastare sudskih procesa.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Počele konzultacije VIDEO Šišljagić s premijerom o Ustavu: Još ćemo razgovarati Slika nije dostupna Ocijenili su HDZ: Nešto se krupno događa u HDSSB-u!

Predsjednik HDSSB-a Vladimir Šišljagić kaže kako sutrašnja rasprava nije rasprava u kojoj HDSSB ima stranačke ambicije.

HDSSB, naglasio je, nikada ni u jednoj izjavi nije spomenuo da je spreman ikome dati bianco ruku, nego je naglašavao da će njegov glas ovisiti o cjelokupnim ustavnim promjenama.

'Moram priznati da sam očekivao da vladajući organiziraju i tribine i javne rasprave ovdje u Saboru. Sutrašnji okrugli stol organizirao je HDSSB, ali to nije naša ambicija u političkom smislu nego smo pozvali sve koji mogu dati doprinos na rečeno i predloženo. Pozivam zastupnike, ustavnopravne stručnjake, nikoga nismo isključili da daju doprinos', rekao je Vladimir Šišljagić.

Šišljagić za aktualni prijedlog ustavnih promjena kaže da nije dobar i da ga HDSSB neće u tom obliku podržati, te je pobrojao dvojbe.

Sporno je da se kod ukidanja zastare za teška ubojstva ona definiraju posebnim zakonom.

Tko će definirati ta teška ubojstva, neke političke stranke? Mi jesmo za ukidanje zastare, ali za sva teška ubojstva, precizirao je Šišljagić.

Navodi i da treba vidjeti je li kod referenduma bolja kvota izlaznosti ili prihvaćenosti, a tu je i teritorijalni ustroj.

HDSSB smatra da je Hrvatskoj prijeko potreban novi teritorijalnui ustroj, odnosno regionalizacija i decentralizacija, treba značajno smanjiti broj županija, naglasio je Šišljagić.

Šišljagić: HDSSB nije nikom jamčio da će podržati ustavne promjene!

I Josip Salapić imao je štogod za reći na ovu temu. 'Nismo dozvolili da vladajući na silu mijenjaju Ustav i donose promjene zbog imena i prezimena jedne osobe. Iako smo oporba, željeli smo biti konstruktivni jer oporba koja je uvijek protiv nije oporba. Želimo ispraviti ono ste se radi na štetu građana. Na okrugli stol smo pozvali sve nevladine udruge, predsjednike države, Vlade i Sabora, zastupnike, stručnjake... Nama je interes građana ispred principa', rekao Salapić.

HDSSB-ovci pozivaju da se u raspravu o ustavnim promjenama uključe se sve stranke jer to nije nešto što se smije gledati samo sa strane. 'HDSSB djeluje po principima stranke i ne tiče nas se stajalište drugih opcija, ali kod donošenja Ustava imam želju da se sve stranke uključe. Imate dvije mogućnosti - gledat sa strane kao da vam nije stalo, ili se uključiti bez obzira prihvaćaju li vaše prijedloge ili ne', komentirao je Šišljagić.

Zastupnici ove stranke, koja se zalaže za ukidanje zastare u sudskim procesima, očekuju da će vladajući saslušati sve strane u širokoj raspravi i složiti koncept koji će biti kvalitetan i upotrebljiv.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene