Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Potrebno razjasniti'

Šišljagić: HDSSB nije nikom jamčio da će podržati ustavne promjene!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik HDSSB-a Vladimir Šišljagić izjavio je danas kako Ustavne promjene nisu bile dogovorene i njegova stranka nikome nije jamčila da će dići ruke u Hrvatskom saboru za to.

"S obzirom na brojne nejasnoće i na brojne dvojbe u formulaciji predloženih ustavnih promjena predložili smo da se javna rasprava prolongira, i nakon 15. siječnja donese konačna odluka u Hrvatskom saboru", kazao je Šišljagić u intervjuu za Hrvatski radio.

Pročitajte i ovo Nova lica u Saboru - 4 Velik broj Nova lica u Saboru: Dolaze iz različitih političkih opcija, a ima i jedan volonter Zastupnici koji nisu ušli u Sabor Sabor pa pa Njih više nećemo gledati u Saboru: Bili su među najglasnijima, ali sada će rasprave gledati samo na TV-u

Podsjetio je kako je u više navrata rekao da u vezi s Ustavnim promjenama nije ništa odlučeno u smislu da, kako se špekuliralo u javnosti, postoji neki dogovor s premijerom Zoranom Milanovićem i Kukuriku koalicijom.

Upitan kako komentira činjenicu da je član HDSSB-a, Josip Salapić bio član radne skupine za promjenu Ustava i nije imao primjedbi, Šišljagić je odgovorio kako je Salapić sudjelovao raspravama, ali je podsjetio da je predsjednik saborskog Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav Peđa Grbin na upit što to znači regija - odgovorio da je regija kao pojam unesena u Ustav i temelj je za regionalizaciju i decentralizaciju, ali rasprava o tome trajat će mjesecima i godinama.

Također, naveo je Šišljagić, saborski Odbor trebao se sastati u srijedu kako bi pročistio ustavni tekst i da formulacije u predloženim promjenama budu nedvosmislene i jasne. "Na žalost to se nije dogodilo, a osluškujući ustavnopravne stručnjake uočili smo da ima mnogih dvojbi i oko 'lex Perković', referendumskih pitanja te popriličnih dvojbi vezanih uz izmjenu i dopunu Ustava kojim se saborskim zastupnicima omogućuje da većinom donesu bilo koji zakon koji bi onda išao po proceduri i postupku ustavnih promjena. Sve je to bilo dovoljno da nakon pretresanja svih okolnosti i činjenica Predsjedništvo i Klub zastupnika HDSSB-a predlože Glavnom odboru da se prolongira javna rasprava i donese kvalitetan okvir ustavnih promjena uz uključivanje ustavnopravnih stručnjaka i cjelokupne javnosti", rekao je Šišljagić.

Predsjednik HDSSB-a istaknuo je kako i dalje žele konstruktivno sudjelovati u raspravi o izmjenama i dopunama Ustava. No, naglasio je, prije svega se trebaju sadašnja situacija i konačni nacrt ustavnih promjena do kraja razjasniti te otkloniti sve dvojbe. "Onda ćemo vidjeti da li mi možemo prihvatiti takav nacrt Ustava ili ne. To neće ovisti niti o Kukuriku koaliciji niti o razmišljanjima HDZ-a već isključivo o odluci HDSSB-a", naglasio je Šišljagić.(HINA)

 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene