Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Komisija poziva građane suzdržavaju od kupovanja nedjeljom.


Komisija Iustittia et pax Hrvatske biskupske konferencije pozvala je sve vjernike i građane da se od iduće nedjelje pridruže širokoj akciji Europskog saveza za nedjelju koja okuplja radničke sindikate, političke stranke, građanske udruge i Crkve oko zahtjeva za poštivanjem nedjelje kao dana počinka za sve, dana okupljanja obitelji, dana dobrovoljnih, kulturnih i socijalnih djelatnosti, te kao dana Gospodnjeg koji kršćani svetkuju i slave.

Vezani članci Treba li zabraniti rad nedjeljom? Uđite u virtualni Sabor i glasajte: Treba li zabraniti rad nedjeljom? Zabrana rada nedjeljom? (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Zabrana rada nedjeljom podijelila javnost: "Radilo bi se ugodnije, ali bilo bi i otkaza"

'Komisija poziva građane da se od tog dana suzdržavaju od kupovanja nedjeljom, te barem tako pokažu da žele poštivati sve one radnice i radnike, koji su zbog slabosti hrvatske zakonske zaštite izloženi pritisku i prisiljeni raditi bez nedjeljnog odmora, ostajući izvan kruga svojih obitelji, svojih bližnjih i svoje djece', stoji u priopćenju predsjednika Komisije i sisačkog biskupa Vlade Košića.

>> Korzima: Crkva predlaže odricanje od kupnje nedjeljom

'Znamo i prihvaćamo da postoje službe od općeg i javnog interesa koje moraju pružati usluge, zdravstvene, sigurnosne, urbane, prometne i nedjeljom i blagdanom. Ali kod nas vidimo da se širi agresivna i izrabljivačka tendencija u privatnim uslužnim djelatnostima koje nije potrebno pružati baš u nedjelju i blagdane i to prema tisućama žena, zaposlenima u trgovini, koje i inače rade prekovremeno, i vrlo često neplaćeno, ne samo svagdanom, nego i nedjeljom i blagdanom, za minimalne plaće od 2.500 kuna, ne imajući često ni jedan slobodan dan, ili pak dobivajući taj dan kad su njihova djeca u školama, a obitelji na poslu ili izvan kuće', kaže Košić.

Prije godinu dana pokrenuta je inicijativa Europskog saveza za nedjelju (ESN), kao širokog kruga civilnog društva diljem Europe, s ciljem da se na nacionalnim razinama i na onoj Europske unije zaštiti nedjelja, slobodna od rada i blagdan za sve. Komisija poziva sve da se pridruže ovoj akciji solidarnosti te da o tome izvještavaju ESN. (Agencija VLM)