Obavijesti Video Pretražite Navigacija
diplomati na predstavljanju knjige

Umijeće diplomacije: Je li njemački kancelar Scholz bio posrednik između Putina i Zelenskog?

Aktualno Galerija HAZU: Predstavljanje knjige - 4 HAZU: Predstavljanje knjige - 4 Foto: DNEVNIK.hr Srđan Kerim Srđan Kerim Foto: Dnevnik Nove TV HAZU: Predstavljanje knjige - 3 HAZU: Predstavljanje knjige - 3 Foto: DNEVNIK.hr HAZU: Predstavljanje knjige - 2 HAZU: Predstavljanje knjige - 2 Foto: DNEVNIK.hr +1 HAZU: Predstavljanje knjige - 1 Galerija 1/6 >>
Stanje u Ukrajini nezaobilazna je tema i u Zagrebu na predstavljanju knjige o iskusnom diplomatu i predsjedniku sigurnosne konferencije u Münchenu, Wolfgangu Ischingeru. Od tamo se javila reporterka Dnevnika Nove TV Ivana Petrović.

Ivana Petrović izvijestila je kako je predstavljanje knjige "Umijeće diplomacije" u Hrvatsku akademiju znanosti i umjetnosti (HAZU-u) privuklo dobar dio akreditiranih diplomata u Hrvatskoj, a središnja tema bio je rat u Ukrajini.

Pročitajte i ovo Pregled tjedna Ivane Petrović najvažnji događaji Pregled tjedna Ivane Petrović: "Pred izbore smo uvedeni na sam rub ustavne krize" Ivana Petrović - 5 Nokaut s Pantovčaka Analiza Ivane Petrović: "Milanović je ovo dugo pripremao, a trebao je objaviti datum i zašutjeti. Čeka nas izrazito prljava kampanja"

Najzanimljiviji gost bio je Wolfgang Ischinger, poznati njemački diplomat i do ove godine, direktor sigurnosne konferencije u Münchenu, jednog od najrelevantnijih foruma te vrste u svijetu, kazala je Petrović.

Reporterku Dnevnika Nove TV zanimala je i nedavno objavljena informacija da je na posljednjoj sigurnosnoj konferenciji u Münchenu u veljači njemački kancelar Olaf Scholz bio posrednik između ruskog predsjednika Vladimira Putina i ukrajinskog predsjednika Volodomira Zelenskog.

Prema toj informaciji tom je prilikom je Scholz Zelenskom iznio Putinovu ponudu prema kojoj ne bi bilo invazije na Ukrajinu ako Zelenski kaže da Ukrajina neće ući u NATO i obeća da će početi provoditi mirovni sporazum iz Minska koji je, podsjetila je Petrović, prihvaćen od Vijeća sigurnosti i time postao dio međunarodnoga prava. Reporterka Dnevnika Nove TV tražila je Ischingera komentar na tu temu.

Pročitajte i ovo Eksplozije odjekivale Kijevom usred posjeta čelnika UN-a 28. travnja 64. dan rata VIDEO Zelenski se oglasio o novom granatiranju Kijeva, Putin se priprema za vojnu paradu u Moskvi

Pročitajte i ovo Čeličana u Azovstalu OZLIJEĐENI CIVILI Objavljen uznemirujući video iz čeličane Azovstal: "Zašto smo sami protiv topništva, brodova i aviona?"

"Ne mislim da bi kancelar Scholz pristao na ideju posrednika. Kao i ostali prije njega, kao Emmanuel Macron, kao i ostali državni čelnici, vidio je predsjednika Putina prije sigurnosne konferencije u Münchenu, siguran sam da je prenio poruku koju je primio od Putina našim saveznicima, partnerima i svakako ukrajinskoj strani", odgovorio je Ischinger.

Izjavu je dao i Srđan Kerim, predsjednik centra za europsku suradnju i konferencije.

"Europa mora izgraditi vlastiti integritet na planu sigurnosti i poziciju.

Mislim da je jako pozitivan potez bio što je Europsko vijeće usvojilo konačno taj strateški kompas. Na jednoj strani moram biti ciničan kao Britanci, pa reći da smo priznali time da smo do sada bili bez kompasa i krajnje je vrijeme da imamo i kompas i navigaciju kao Europska unija", rekao je Srđan Kerim.

Pročitajte i ovo Re:Create UA Wow! Dizajneri pokazali kako bi obnovili razrušenu Ukrajinu, pogledajte njihova rješenja

Petrović je dodala i kako joj je Ischinger kazao kako sumnja da je Zelenski na konferenciji u Munchenu znao, po američkim obavještajnim izvorima, da će agresija na Ukrajinu početi tri dana nakon završetka te konferencije.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene