Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Novinarka i bivša glasnogovornica haaškog tužiteljstva Florence Hartmann, koja je osuđena na sedam dana zatvora zbog nepoštivanja Haaškog suda, primila je danas u Zagrebu nagradu za životno djelo Hrvatskog helsinškog odbora za ljudska prava, dok je predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić dobio nagradu ‘Miko Tripalo’ za doprinos u zaštiti i promicanju ljudskih prava.


HHO je nagradu Hartmann dodijelio na 20. obljetnicu pada Vukovara posebno zato što je doprinijela da javnost sazna istinu o Vukovaru otkrivši lokaciju Ovčare, navela je ta udruga u obrazloženju nagrade ‘Petar Mrkalj’ koju se dodjeljuje za značajan doprinos zaštiti ljudskih prava u zemlji i inozemstvu.

Zahvaljujući se na nagradi, Hartmann je rekla da je radila samo svoj posao i da je njezin doprinos mali. No, dodala je, mali koraci vode k pravdi.

Sve u regiji pozvala je da nastave rad na identifikaciji nestalih jer se njihovim lociranjem može utvrditi način na koji su ubijeni. Pritom je spomenula Ovčaru, napomenuvši da se u tom slučaju traga za još 60 osoba.

Ta novinarka nagrađena je i zato što je u vrijeme komunističke diktature širila stvarnu istinu o događajima u bivšoj Jugoslaviji, gdje je kao dopisnica Le Mondea provela 15 godina. Također je doprinijela promjeni slike o ratnim zbivanjima u bivšoj Jugoslaviji čime se zamjerila svim stranama u sukobu, posebno velikosrpskoj eliti i Slobodanu Miloševiću, a nepristranost je zadržala i kao glasnogovornica tužiteljstva.

Hartmann je 2009. radi nepoštivanja suda kažnjena sa 7000 eura jer je objavila dvije povjerljive sudske odluke iz procesa protiv Miloševića, a kazna joj je kasnije pretvorena u zatvorsku. Zbog toga je, naveo je HHO, nad njenim dolaskom bila nadvijena strepnja za moguće pritvaranje na temelju haškog naloga.

U izjavi novinarima Hartmann je rekla da se nada da u Hrvatskoj neće biti uhićena. Rekla je kako joj je bilo važno doći u Zagreb i primiti nagradu koja je usrećuje. ‘Dan je ljudskih prava, tako da nisam mogla prihvatiti da zbog nezakonite tjeralice ne dođem’, rekla je Hartmann.

Ustvrdila je da se uhićenje može dogoditi bilo kada i da ne može prihvatiti da se može utišati novinare radi kritike jedne institucije koja će time bolje raditi.

Nagrada Miko Tripalo koju se dodjeljuje državnim i lokalnim dužnosnicima te političarima za iznimni doprinos u zaštiti ljudskih prava, koji nadilazi uobičajene standarde dodijeljena je Luki Bebiću jer je pokazao da Sabor još uvijek može biti središnja ustanova hrvatske politike i javnog života. ‘Ove se godine Luka Bebić nosio sa svim poznatijim 'prljavcima' našeg saborskog života. Odmakom od uskostranačkih interesa i s uporištem u vladavini prava, on je iz tih situacija izašao kao pobjednik’, naveo je HHO.

Nagrada ‘Joško Kulušić’ koja se dodjeljuje istaknutim novinarima, uredništvima ili medijima za doprinos u zaštiti ljudskih prava na području medijskog djelovanja, dodijeljena je novinaru Dušanu Miljušu koji je godinama pisao o kriminalu i korupciji zbog čega su ga pokušali i ubiti. Nagrada ‘Sulejman Mašović - Jovan Nikolić - Luka Vincetić’ za doprinos u promicanju međureligijskog dijaloga, ekumenizma i vjerske tolerancije dodijeljena je emisiji Ekumena HTV-a i njezinom utemeljitelju Augustinu Bašiću.

Predsjednik HHO-a Ivan Zvonimir Čičak zaključio je da će HHO i dalje brinuti o interesima svih pojedinaca i manjina jer je to temelj razumijevanja ljudskih prava. (Hina)

Vezani članci Antonija Radeljić, najbolja hrvatska interventna policajka, - 4 Najbolja interventna policajka titulu osvojila nakon maratona na 37 stupnjeva: "Susretala sam kolege kako odustaju, leže. Ja sam protrčkarala kraj njih" Nagrađeni najuspješniji maturanti - 1 Briljirali na državnoj maturi i zasluženo nagrađeni: "Nema neke tajne. Ako se radi bit će rezultata"

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju