Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Mirko Tripalo' HHO-a

Rohatinski nagrađen za 'odlučnu obranu kune'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Guverner Hrvatske narodne banke Željko Rohatinski dobitnik je nagrade 'Miko Tripalo' Hrvatskoga helsinškog odbora za ljudska prava.

Nagrada mu je uručena povodom Međunarodnog dana ljudskih prava u zagrebačkom HNK za izvanredne zasluge u zaštiti i promicanju ljudskih prava. U obrazloženju odluke stoji da o odlukama guvernera ovise sudbine većine građana, neovisno o tome jesu li nositelji kredita, štediše ili obični potrošači.

Pročitajte i ovo Danka Derifaj, reporterka Provjerenog - 3 Udruga PaRiter Reporterka Provjerenog Danka Derifaj novinarka godine: Obrađivala teme o kojima drugi ne progovaraju Barbara Štrbac - 3 U Kazahstanu Reporterki Dnevnika Nove TV Barbari Štrbac dodijeljena međunarodna novinarska nagrada za izvještavanje iz Turske: "Drago mi je da je netko prepoznao naš rad"

>> Rohatinski opet spašavao kunu, ovoga puta s 233 milijuna eura

>> 'Postoji mogućnost da se Rohatinski angažira u HSLS-u'

'Tvrdu i odlučnu obranu stabilnog tečaja kune većina građana doživljava kao obranu od opasnosti da se klizanjem kune njihovi krediti pretvore u noćnu moru', ističe HHO i dodaje kako HNB svojim odlukama pokazuje da su institucije tu da služe građanima.

Čičak je rekao da se u medijima 'sve više osjeća cenzura utemeljena na prepoznatljivim ideologijskim obrascima'

Nagrade za životno djelo i unaprjeđenje međureligijskog dijaloga

Nagrada koja nosi ime hrvatskog političara i jednog od utemeljitelja HHO-a Mike Tripala dodjeljuje se državnim dužnosnicima i političarima za doprinos u zaštiti i promicanju ljudskih prava koji nadilazi profesionalne obveze i uobičajene standarde.

Za životno djelo nagrada je dodijeljena doajenu hrvatskoga novinarstva i njegovu kroničaru Boži Novaku kao promicatelju ideje ljudskih prava u novinarstvu. Za unaprjeđenje međureligijskoga dijaloga i vjerske tolerancije nagradu 'Mašović-Vincetić-Nikolić' dobio je fra Bonaventura Duda, bibličar, teolog, filozof, skladatelj i pjesnik.

'U medijima se sve više osjeća cenzura'

Nagrada 'Joško Kulušić' za promicanje ljudskih prava u medijima dodijeljena je novinaru Hrvoju Šlabeku za doprinos rasvjetljavanju financijsko-poslovnih malverzacija u 'Podravci'.

Predsjednik HHO-a Ivan Zvonimir Čičak rekao je podnoseći izvješće o stanju ljudskih prava u Hrvatskoj da se u medijima 'sve više osjeća cenzura utemeljena na prepoznatljivim ideologijskim obrascima' te da je u mnogim člancima i dalje prisutan govor mržnje. Najnoviji fenomen, dodao je, govori o urbanom rasizmu u Hrvatskoj.

Također je rekao kako je posebno zabrinut 'atmosferom javnog linča što se stvorio oko kampanjskih istraga u nizu koruptivnih afera'. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene