Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kaos na obali

Dalmacijom haraju lažni iznajmljivači, otkriveno kako operiraju i odakle dolaze

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Među onima koji iznajmljuju smještaj nađu se i prevaranti koji kradu fotografije, a po načinu komunikacije ljudi imaju osjećaj kao da razgovaraju s - robotom.

Na stranici na Facebooku "Crna lista iznajmljivača" opisan je modus operandi lažnih iznajmljivača. Njihova su sjedišta uglavnom u inozemstvu, a na poruke potencijalnih gostiju odgovaraju na lošem hrvatskom jeziku tako da se čini kao da komunicirate s robotom.

Iz Policijske uprave splitsko-dalmatinske rekli su za Slobodnu Dalmaciju da je tijekom ove godine Policijska postaja Makarska evidentirala pet takvih kaznenih djela - prijevara na štetu stranih državljana.

Tome je svjedočio i Ivo Mravičić, direktor TZ-a Tučepi, koji je istaknuo da je slučajeve prijevare ovog ljeta zabilježio triput.

"Riječ je o nepostojećem imenu i prezimenu u Tučepima ili osobi kojoj se uplata mora obaviti na bankovni račun u Njemačkoj ili Srbiji. Srećom, gosti prije uplate akontacije nazovu turističku zajednicu i provjere je li apartman registriran", opisao je Mravičić.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Strah u Australiji VIDEO Drama na letu: Muškarac prijetio da će raznijeti zrakoplov, policija na terenu

Duje Lozina, direktor TZ-a, jedna je od žrtava prevaranata. "Nedavno je žena iz Srbije iznajmljivala smještaj u Drveniku, ali je ukrala fotografiju upravo mojih apartmana. Prevaranti su uglavnom iz Srbije, ali sada, srećom, postoje crne liste pa se gosti bolje informiraju", kazao je Lozina, piše Slobodna Dalmacija.

Devetoro gostiju palo je na prijevaru nakon što su uplatili boravak. "Došli su s petero djece pa je to bio kaos", prisjetio se Lozina.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene