Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rekordna potrošnja

Basnoslovne cifre! Poznato koliko će turizam napuniti državnu blagajnu: ''Pripremio sam se da je skupo''

Aktualno Galerija Sebastijan Rubin, prodavač Sebastijan Rubin, prodavač Foto: DNEVNIK.hr Prihodi se broje u miljardama - 1 Prihodi se broje u miljardama - 1 Foto: DNEVNIK.hr Prihodi se broje u miljardama - 3 Prihodi se broje u miljardama - 3 Foto: DNEVNIK.hr Prihodi se broje u miljardama - 4 Prihodi se broje u miljardama - 4 Foto: DNEVNIK.hr +1 Prihodi se broje u miljardama - 5 Galerija 1/6 >>
Turizam će i ove godine puniti državnu blagajnu. Ova sezona bit će rekordna, prihodi će porasti najmanje milijardu i 300 milijuna eura. Broj noćenja i dolazaka stranih gostiju u prvih sedam mjeseci u porastu je u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Padaju rekordi, ne oni temperaturni već novčani. Prihodi od turizma ove će godine porasti za milijardu i 300 milijuna eura. Ti podaci pokazuju da će prošla godina biti premašena.

Gužve na hrvatskim prometnicama ovoga vikenda, ali i nekoliko vikenda prije govore da bi ovo mogla biti turistički rekordna godina, procjenjuje to i Hrvatska narodna banka, prema njima u državnu blagajnu trebalo bi se sliti oko 14,5 milijardi eura prihoda od turizma ove godine.

U prvih sedam mjeseci 2023. godine ostvaren je blagi rast fizičkih pokazatelja u turizmu u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. Tako je broj noćenja stranih gostiju u razdoblju od siječnja do srpnja 2023. bio za 4,3% veći nego u prvih sedam mjeseci 2022., a broj dolazaka stranih gostiju za 11,3%.

Prihodi se broje u miljardama - 4 Prihodi se broje u miljardama - 2 Foto: DNEVNIK.hr

Turisti su spremni za trošenje u našoj zemlji, donosi reporter Dnevnika Nove TV Vanja Margetić.

"Poprilično je skupo, ali sam se pripremio za to, provjerio sam cijene, živim u Poljskoj, spreman sam za to", rekao je Michael iz Poljske.

"Digle su se cijene otkad se valjda sve snimilo u Dubrovniku tad su se digle cijene i onda je sve krenulo, kao i svaki primorski grad, mislim Dubrovnik jeste skuplji jer je ekskluziva što bi rekli, ali tako djeluje", rekao je Luka iz Beograda.

Osim iznajmljivača, zadovoljni su i trgovci. Opreza, kažu, itekako ima.

"Možda neki gledaju cijene malo više, neki ne, ali to vam je tu negdje. Pizzete, bureci, kruh to je to", rekao je Sebastijan Rubin, prodavač.

Turisti u Dubrovniku, uglavnom su zadovoljni ljepotama, ali i cijenama.

"Izabrao sam tri zvjezdice iz razloga što više vremena provodim izvan hotela. Moj budžet je između 150 i 170 eura za noć, to je puno skuplje nego u Južnoj Africi, ali nisam u Južnoj Africi, moram biti razuman", rekao je Liron iz Južne Afrike.

Očekivani rast prihoda od turizma mogao bi povećati s ostvarenih 1% BDP-a u prethodnoj godini na 3,2% BDP-a u ovoj godini.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene