Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nije htjela o datumu

Halonen s Josipovićem: Finska snažno podupire skori hrvatski ulazak u EU

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Finska snažno podupire skori ulazak Hrvatske u Europsku uniju, izjavila je u utorak u Helsinkiju, nakon razgovora s hrvatskim predsjednikom Ivom Josipovićem, finska predsjednica Tarja Halonen.

'Finska snažno podupire prijem Hrvatske u Europsku uniju, a također vidimo i druge istočnoeuropske zemlje prije ili kasnije u članstvu, no svi oni trebaju ispuniti kriterije', kazala je finska predsjednica. Upitana za komentar glede datuma zaključenja hrvatskih pregovora i uvođenja mehanizma za nadzor praćenja preuzetih obveza, što se spominjalo na ministarskom sastanku EU-a u Bruxellesu u ponedjeljak navečer, finska predsjednica istaknula je kako do zaključenja pregovora treba doći kada se u europskim institucijama donese zajednička odluka o ispunjavanju kriterija.

Nije se htjela otvoreno izjasniti o konkretnom datumu zaključenja pregovora, ali se složila s konstatacijom predsjednika Josipovića, koji je izrazio očekivanje da će do toga doći do ljeta, rekavši kako bi takav kalendar 'bio vrlo fer'.

Halonen se nije izrijekom odredila prema prijedlogu uvođenja mehanizma nadzora, ali je objasnila zašto do takvih prijedloga dolazi. Navela je kako EU ima iskustva u pristupnim procesima u kojima su neki u odnosu na svoja prethodna zalaganja kasnije razočarali te da zato proces treba voditi pažljivije. Ističući kako smatra da se takva očekivanja ne odnose na Hrvatsku, ona je dodala kako zemlje članice i nakon ulaska moraju nastaviti raditi na daljnjem provođenju kriterija.

Predsjednik Josipović istaknuo je na tiskovnoj konferenciji kako je vrlo optimističan i da očekuje zaključenje pregovora u lipnju ili srpnju, dodavši da to ovisi o europskim partnerima te da Hrvatska ne želi ni na koga raditi pritisak, ali joj je vrlo važno ispuniti taj kalendar. Na pitanje finskih novinara o mogućim zaprekama i oklijevanju vezanom uz datum zaključenja pregovora rekao je "EU očito treba još informacija" te je dodao da je uvjeren da će to hrvatska vlada dati.

Oboje predsjednika izrazilo je zadovoljstvo današnjim razgovorima vođenim, kako su ocijenili, u srdačnoj i mirnoj atmosferi, ističući dobre međusobne odnose pomoći i razumijevanja i želju za njihovim daljnim unaprjeđenjem. (Hina)

Pročitajte i ovo Vladimir Zelenski Članak 5. Ukrajina neće dobiti poziv za NATO: To bi zapravo značilo sukob s Rusijom Donald Trump Novo proširanje? Finski predsjednik nije zabrinut zbog Trumpovih izjava: "Fokusirani smo na pristupanje NATO-u"

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene