Od jeseni na snagu stupaju nova pravila po pitanju rasvjete u kućanstvima. Naime, s početkom rujna diljem Europske unije zabranjuje se proizvodnja halogenih žarulja koje koristi većina građana, a njih će zamijeniti LED žarulje.

Galerija Sve manja proizvodnja halogenih žarulja (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Sve manja proizvodnja halogenih žarulja (Foto: Dnevnik.hr) - 2 +0 Sve manja proizvodnja halogenih žarulja (Foto: Dnevnik.hr) - 3

Od rujna na snagu stupaju nova pravila zbog kojih će se diljem Europe prestati proizvoditi halogene žarulje.

Vezani članci Automobili, ilustracija Uskoro kazne za ugašena svjetla i po danu: Provjerite kad promjene stupaju na snagu Ilustracija (Foto: Getty Images) Gradovi diljem Hrvatske nekoliko sati tijekom noći će biti u mraku, a sve zbog svjetlosnog onečišćenja

"Halogena žarulja je žarulja koja je u principu prozirna i isijava jako veliku temperaturu prilikom rada. LED žarulja je hladna i nakon sat vremena se može dodirivati, a boja svjetla je približno ista", objasnio je Adnan Ramadanović, radnik u trgovini rasvjetnih tijela.

Glavne razlike su u cijeni i potrošnji struje. Naime, prosječne žarulje, i halogena i LED, daju snagu od 100 wata. No, prva troši 77, a druga samo 11 wata.

Sve manja proizvodnja halogenih žarulja (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Sve manja proizvodnja halogenih žarulja (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr

Halogene žarulje na početku jesu nešto jeftinije od LED žarulja. Međutim, LED žarulje pružaju više svjetla, troše manje energije te će smanjiti Vaše račune za struju.

"Skuplje su za oko 15 kuna, ali traju 10 puta duže. Ako se zamjene sve žarulje u stanu, već se na prvom računu osjeti razlika, to jest ušteda od 30 do 40 posto", rekao je Ramadanović.

Sve to ne znači da od jeseni morate pohitati u trgovine i sve uređaje prebaciti na LED rasvjetu. Naime, halogene žarulje prodavat će se sve do isteka zaliha. Nikakvih problema nećete imati niti prilikom instalacije LED žarulja, pošto se postavljaju identično kao i halogene.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju