Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Drugi krug argumenata

Srpska protutužba za genocid: 'Hrvatska je Srbiju morala demonizirati. To je bila ideja Franje Tuđmana'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Srbijanski pravni tim iznio je pred Međunarodnim sudom pravde u Den Haagu drugi krug argumenata u prilog tužbi protiv Hrvatske za genocid.

Pravni zastupnik Srbije Saša Obradović otvorio drugi krug iznošenja argumenata u protutužbi Srbije protiv Hrvatske.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Suđenje u Haagu Hrvatski zastupnici: Ovčara i Škabrnja jasan su dokaz genocidne namjere Slika nije dostupna Nije uspio dogovor Tužba za genocid: Evo što Hrvatska traži od Srbije

Strategiju hrvatskih pravnih zastupnika nazvao je 'dječjom igrom, a ne procesom pred međunarodnim Sudom'.

'Hrvatska je morala demonizirati Srbe, ali optužbe nisu dovoljne, pred sudom se moraju bazirati na dokazima', rekao je Obradović kasnije konstatiravši kako je to bila ideja predsjednika Franje Tuđmana iz devedesetih.

Odgovarajući na prošlotjednu završnu riječ pravnih zastupnika Zagreba, ocijenio je da su umjesto dokaza protiv Srbije ponudili "fabricirana izvješća i "retorička pretjerivanja".

Pitao se i koliko istine uopće ima u optužbama za silovanja, mučenja i ubojstva. Kao primjer je naveo i tvrdnju hravtskog pravnog tima da su u Vukovaru muškarce odvajali od žena i djece i odvozili ih u logore na različitim lokacijama, najčešće u Srbiji, gdje su bili ubijeni.

Obradović to dovodi u pitanje rekavši kako u Srbiji nije bilo 'logora smrti'.

Teze hrvatskog pravnog tima nazvao je izlikama zbog nedostatka dokaza i od suda zatražio da dokumnete koje su podnijeli ne uzmu u obzir kao dokaze.

U korist srpske protutužbe danas je govorio i profesor Andreas Zimmerman koji je prošlotjedno izlaganje profesora prava s Cambridgea, Jamesa Crawforda, u korist Hrvatske nazvao 'bajkom'.

Hrvatski pravni tim prozvao je i zbog zastrašivanja Suda. 'Profesori Sands i Crawford su pokušali prijetiti Sudu, rekli su da će Sud postati irelevantan ako se ne prihvate argumenti hrvatskog pravnog tima', rekao je Zimmerman.

"Strah je loš saveznik", poručio je Zimmermann sucima i ustvrdio da u Hrvatskoj 1991. i 1992. nije bilo genocida, nego se radilo o oružanom sukobu s brojnim žrtvama na objema stranama. "Hrvatska nije došla pred sud čistih ruku, niti u pogledu merituma stvari niti u pogledu nadležnosti", istaknuo je.

Zastupnik Christian Tams je taktiku Zagreba usporedio s Potemkinovim selima "u kojima je fasada blještava, a iza nje je vrlo malo toga".

"Ako budete htjeli utvrditi što se iza nje nalazi, otkrit ćete da je to ništa", rekao je profesor međunarodnog prava.

Odvjetnik Wayne Jordash podsjetio je na oslobađajuće presude Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) visokim dužnosnicima srbijanske službe sigurnosti Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću te bivšem zapovjedniku Vojske Jugoslavije Momčilu Perišiću za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti u Hrvatskoj i BiH.

"Sva tri sučaja u kojima se propitivala uloga Slobodana Miloševića u ratu u Hrvatskoj završila su istim zaključkom. Miloševićeva vlada nije bila na kriminalni način uključena u događaje u Hrvatskoj", ustvrdio je Jordash.

Presudu Milanu Babiću, kojom je utvrđeno postojanje udruženog zločinačkog pothvata Beograda i lokalnih hrvatskih Srba, relativizirao je ocjenom da se radi o "samoproglašenom zločincu" koji je priznao krivnju i surađivao s tužiocima ICTY-a protiv drugih.

Od jedanaest navodnih članova zločinačkog pothvata osam ih uopće nije optuženo ili su oslobođeni krivnje, istaknuo je Jordash rekavši da to dovoljno govori o važnosti te presude za slučaj "Hrvatska protiv Srbije".

Postupak se nastavlja u petak kada će srbijanski pravni tim završiti s drugim krugom iznpšenja svojih argumenata.

TRAŽIMO OSUDU 'Genocid je počinila Srbija ili je počinjen u ime Srbije'

Prema protutužbi podnesenoj 2010. godine, Srbija smatra Hrvatsku odgovornom za genocid u Oluji u kolovozu 1995. kada je, prema tvrdnjama Beograda, ubijeno 1.719 i etnički očišćeno više od 200.000 lokalnih Srba.

Beograd traži od Zagreba kažnjavanje počinitelja genocida, nadoknadu štete hrvatskim Srbima, stvaranje uvjeta za njihov povratak i ukidanje nacionalnih blagdana - Dana pobjede i domovinske zahvalnosti te Dana hrvatskih branitelja. (T.V./Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene