Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nakon 15 godina preostala je samo objava presude

Hrvatska potrošila više od 28 milijuna kuna na tužbu protiv Srbije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Troškovi 15-godišnjeg vođenja tužbe Hrvatske protiv Srbije zbog povrede odredbi Konvencije o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida pred Međunarodnim sudom pravde u Haagu iznose nešto više od 28 milijuna kuna, priopćilo je Ministarstvo pravosuđa.

U razdoblju od 1999. do 2014. godine nastajali su troškovi vezani uz angažman odvjetnika, intelektualne usluge te druge materijalne troškove, a ukupno je potrošeno 28.111.598,59 kuna, priopćeno je. Od ukupno navedenog iznosa, u cjelokupnom navedenom razdoblju najveći dio sredstava utrošen je na angažman stranih odvjetnika za zastupanje pred Međunarodnim sudom pravde u Haagu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Suđenje u Haagu Hrvatski zastupnici: Ovčara i Škabrnja jasan su dokaz genocidne namjere Slika nije dostupna Nije uspio dogovor Tužba za genocid: Evo što Hrvatska traži od Srbije

Na odvjetničke troškove odvjetnika David B. Rivkina te odvjetničkog društva Matrix iz Londona koji su pomagali hrvatskom timu, a koji su specijalizirani za međunarodno pravo - profesori Philippe Sands, James Crawford i Kier Starmer, potrošeno je 23.767.846,33 kuna.

Na troškove intelektualnih usluga, koje među ostalim uključuju troškove prijevoda, članova tima, zastupnika, suzastupnika, stručnjaka, stručnih analiza, prikupljanja podataka i obrade podataka, utrošeno je 2.629.245,73 kuna.

Na materijalne troškove, koji uključuju troškove smještaja tima i svjedoka, dnevnica, avio-karata, tiskanja podnesaka i slično, utrošeno je 1.714.506,53 kuna.

Republika Hrvatska je 02. srpnja 1999. godine podnijela Međunarodnom sudu pravde zahtjev za pokretanje tužbe zbog povrede odredbi Konvencije o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida protiv tadašnje Savezne Republike Jugoslavije.

Od 1999. godine Tužba je prošla kroz brojne faze postupka. Osim dostave pismenih podnesaka, održane su i dvije usmene rasprave u Haagu: o nadležnosti Suda 2008. godine te rasprava o biti spora 2014. godine. Nakon 15 godina trajanja postupka, preostaje samo objava presude Međunarodnog suda.

ICJ objavio tisuće stranica iz procesa Hrvatske protiv Srbije za genocid

Hrvatsku je pred Međunarodnim sudom pravde predstavljao tim predvođen zastupnicom Vesnom Crnić-Grotić, profesoricom međunarodnog prava na Pravnom fakultetu u Rijeci. Uz Crnić-Grotić, Hrvatsku je na usmenoj raspravi zastupala i pomoćnica ministrice vanjskih poslova Andreja Metelko-Zgombić, načelnica u ministarstvu pravosuđa Jana Šparo, profesori međunarodnog prava iz Zagreba Maja Seršić i Davorin Lapaš, profesor Mirjan Damaška sa sveučilišta Yale te američki odvjetnik Luka Mišetić koji je pred ICTY-jem oslobodio umirovljenog generala Antu Gotovinu.

Od pokretanja postupka 1999. do 2004. godine ovaj predmet bio je u nadležnosti Vlade Republike Hrvatske, a od 2004. godine poslove je preuzelo Ministarstvo pravosuđa. U tom smislu, Ministarstvo pravosuđa je izradilo pregled troškova Tužbe na način da je prikupilo podatke o ukupnim troškovima u razdoblju u kojem je Ministarstvo pravosuđa nadležno za Tužbu (2004.-2014. godina), a čemu su pridodani troškovi iz razdoblja prije 2004. godine prema prikupljenoj dostupnoj dokumentaciji iz arhive. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene