Pojačan je promet na cestama u smjeru mora i unutrašnjosti, na pojedinim dionicama vozi se u kolonama, a kolnici su mjestimice mokri i skliski.


Promet je posebice pojačan na autocestama A1 Zagreb-Split-Ploče, A2 Zagreb-Macelj, A4 Goričan-Zagreb, A6 Rijeka-Zagreb, A7 Rupa-Rijeka, zagrebačkoj i riječkoj obilaznici, Krčkom mostu, Ličkoj (DC1) i Jadranskoj magistrali (DC8), Istarskom ipsilonu u smjeru graničnih prijelaza Kaštel i Plovanija, u blizini turističkih središta na obali, u trajektnim lukama i pristaništima te na većini graničnih prijelaza sa Slovenijom u oba smjera i Bosnom i Hercegovinom i Srbijom na izlasku iz zemlje, javlja HAK.

Kolnici su mjestimice mokri i skliski. Vozače se upozorava da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama.

Na A1 između čvorova Lučko i Bosiljevo II u smjeru mora mjestimice se vozi usporeno u kolonama u pokretu uz povremene zastoje, između čvorova Sveti Rok i Zadar II u oba smjera vozi se u koloni u pokretu dugoj oko 10 km uz povremene kratkotrajne zastoje i prekide prometa u tunelima Bristovac i Ledenik, kolone na naplatama Lučko i Demerje u smjeru Zagreba duge su oko kilometar.

Na zagrebačkoj obilaznici (A3) kolona vozila između čvorova Jankomir i Lučko prema A1 i naplati Lučko duga je nekoliko kilometara.

Na A4 Goričan-Zagreb kolona između naplatne postaje Sv. Helena i čvora Komin u smjeru Zagreba duga je oko kilometar.

Na Istarskom ipsilonu je na čvoru Matulji u smjeru Rijeke kolona duga 2 km, kolona prema graničnim prijelazima Kaštel i Plovanija duga je oko 4 km, kod tunela Učka u smjeru Rijeke kolona je duga nekoliko kilometara, a kolona je i pred naplatom Lupoglav u smjeru Rijeke.

U smjeru kopna na Krčkom mostu (DC102) kolona je gotovo od Njivica, a prema otoku od Križišća.

Danas do 14 sati na pojedinim državnim cestama u Istri i priobalju zabrana je prometa za teretna motorna vozila najveće dopuštene mase iznad 7.5 tona. Zabrane nema na autocestama i državnoj cesti DC1.

Trajekti i katamarani plove redovito, no zbog velike gustoće prometa moguća su duža čekanja u trajektnim lukama i pristaništima.

Ilustracija Jedna doza može spasiti čak tri života, a jedini izvor toga lijeka je čovjek: ''Darivatelji krvi vraćaju vjeru u ljude''

Apel na oprez i sigurnu vožnju na cestama

Građane se moli da budu oprezni u vožnji zbog velikih vrućina i gužva na cestama.

Vozače poziva na često pogledavanje na brzinomjer i držanje razmaka, te na praćenje prometne signalizacije i uvjeta na cesti. Također u automobilima uvijek treba biti neke tekućine, a vozači se trebaju redovito zaustavljati na odmorištima zbog visokih vrućina.

IKao glavne uzroke prometnih nesreća HAC navodi brzinu, umor, nepažnju vozača i vožnju pod utjecajem alkohola.

Također apeliraju da vozači primjenjuju hitni koridor kako bi hitne službe u što kraćem roku stigle do mjesta prometne nesreće i povrijeđenih osoba. Hitni koridor formira se tako da se vozila u desnoj prometnoj traci miču udesno, a vozila u lijevoj prometnoj traci ulijevo.

Pružanje prve pomoći VIDEO Netko se u vašoj blizini opekao, krvari ili se guši? Ovako mu možete spasiti život

Prije polaska na put savjetuje se informiranje o stanju na cestama na prometnom servisu HAK-a ili na njegovoj web stranici. U slučaju izvanrednih situacija u prometu korisnici se informiraju putem prometnog servisa HAK-a i radio postaja.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju