Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Slučaj švicarac

Guverner Vujčić najavio nadzor u RBA: "Neugodno sam iznenađen, takav je oglas potpuno neprimjeren"

Guverner HNB-a Boris Vujčić komentirao je posljednje događaje vezane uz RBA.

Guverner HNB-a Boris Vujčić novinarima je potvrdio da je vidio priču povezanu uz oglas RBA banke i njezina poziva upućenog PR agencijama.

Pročitajte i ovo Švicarski franci (Foto: Dnevnik.hr) Slučaj švicarac Udruga Franak oštro prozvala RBA i traži reakciju DORH-a, stigao i odgovor banke Slika nije dostupna Slučaj Švicarac Aktivist za prava dužnika u švicarcima kazneno prijavio osam banaka i HNB

"To sam vidio jutros i moram reći da sam izuzetno neugodno iznenađen da sam tako nešto vidio. U svakom slučaju ćemo provesti nadzor, provjeriti o čemu se radi i poduzeti potrebne mjere. Tako nešto, takav oglas koji je objavljen potpuno je neprimjeren", rekao je i dodao da ne može špekulirati o tome ima li pritisaka na Ustavni sud, piše N1.

U HNB-u je održana komemoracija za Željka Rohatinskog, bivšeg guvernera Hrvatske narodne banke. Vujčić je na komemoraciji kazao da je Rohatinski vrlo rano upozoravao na neodrživost pretkriznog modela ekonomskog rasta i odolijevao različitim pritiscima.

Udruga Franak oštro reagirala

Podsjetimo, Udruga Franak oštro je reagirala na vijest o natječaju kojim Raiffeisen banka traži PR agenciju koja bi uz ostalo utjecala na Ustavni sud u sporu o ništetnosti ugovora u kreditima u francima, ističući da je svaki pritisak na pravosuđe nezakonit.

Iz udruge ističu da je utjecaj na pravosuđe po svim zakonima zabranjen. Pozvali su DORH da istraži detaljno takav način poslovanja RBA banke, pogotovo s obzirom na vrijeme djelovanja, odnosno je li vršen utjecaj na Ustavni sud pred kojim se odlučuje o ustavnim tužbama banaka, kao i na Vrhovni sud, koji je pokrenuo ogledni postupak i sada o njemu odlučuje.

Franak kaže kako je slobodan pozvati "da svi koji su u mogućnosti i to žele", zatvore račun u RBA. "Odabirom bilo koje druge banke, ništa bitno se neće promijeniti, jer sve su one u konačnici iste, ali biti dio te sramotne banke koja se još jednom ne boji djelovati nezakonito, pa ovaj put ide toliko daleko da planira i javno raspisuje natječaj u kojem je jedna od zadaća PR agencije utjecaj na hrvatske sudove blago rečeno jest – UŽAS!", zaključuju u udruzi.

RBA odgovorio

Iz RBA su ranije kazali da je natječaj za PR agenciju RBA raspisala s ciljem ravnopravne zastupljenosti stavova banke u slučaju švicarskog franka. "Zadatak agencije zamišljen je isključivo kao omogućavanje vidljivosti 'druge strane' slučaja, a koja je u dosadašnjem javnom prostoru imala smanjeni doseg. U svim aktivnostima, pa tako i kod spomenutog natječaja, tražena su isključivo rješenja koja sadrže legitimne postupke, odnosno komunikacijske aktivnosti koje bi kroz medije doprle do ciljanih javnosti", kazali su iz RBA.

Dodaju da "RBA nije angažiran po spomenutoj aktivnosti, nikada nije raspravljala o tom, niti je ijedna agencija angažirana po tom pitanju". Napominju da se cjelokupno poslovanje RBA temelji na poštivanju svih zakona i propisa Republike Hrvatske te da je uvijek bilo u skladu s njima. (Hina,M.V.)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene