Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sjednica GSV-a

Radnik ipak neće moći dobiti otkaz ako poslodavac nema za isplatu plaće!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić nakon današnje sjednice Gospodarsko-socijalnog vijeća (GSV) ocijenio je da vlada ima načelnu potporu socijalnih partnera za prijedlog novog Zakona o mirovinskom osiguranju.

Sustav sređujemo i izmjenama zakona omogućujemo mu dugoročnu stabilnost, pa mi je drago da su i socijalni partneri osim Nezavisnih hrvatskih sindikata (NHS) podržali zakon uz izdvojena mišljenja o nekim institutima, rekao je Mrsić na konferenciji za novinare.

Prema Vladinom novom prijedlogu Zakon o mirovinskom osiguranju omogućit će se radnicima koji imaju 41 godinu staža i navršenih 60 godina života odlazak u punu starosnu mirovinu bez penalizacije. Radnici koji zbog stečaja poduzeća završe na Zavodu za zapošljavanje, ako im se u roku od dvije godine ne nađe posao, a imaju uvjete za prijevremenu mirovinu, mogu u nju otići bez penalizacije, pojasnio je Mrsić.

Predložili smo produženje dobi za odlazak u mirovinu sa 65 na 67 godina s početkom 2030. godine, kada završi usklađivanje odlaska u mirovinu za žene dinamikom od tri mjeseca godišnje, tako da bi se 2038. odlazilo u mirovinu sa 67 godina starosti.

Razlozi za taj prijedlog su što Hrvatska ima relativno staru dobnu strukturu, životna dob se produžuje i vrlo brzo će nedostajati radnika za slobodna radna mjesta. U interesu nam je da se što više aktivira dobna skupina od 50 godina i više, da ostanu u radnom procesu poštujući specifičnosti pojedinih zanimanja kao što su vatrogasci, policajci, vojnici, ribari i drugi, rekao je Mrsić.

Podsjetio je da se od iduće godine mirovine usklađuju s rotirajućom, povoljnijom formulom (70 posto povoljnijeg faktora i 30 posto nepovoljnijeg u kojoj je jedan faktor porast plaća, a drugi porast troškova života), s ciljem da udio prosječne mirovine u prosječnoj plaći ne padne ispod 40 posto. Time smo trasirali put mirovinskog sustava u slijedećih 30 godina i smatramo da treba ostati na prvom i drugom stupu, ali i promijeniti način isplate mirovina iz njih, rekao je.

>>
Mladi teško do posla: 'Na prste mogu nabrojati one koji žele ostati u Hrvatskoj!'

Uvođenjem dodatka od 27 posto za korisnike mirovina iz prvog stupa napravili smo neravnotežu prema onima iz drugog mirovinskog stupa, pa se predviđa da će se taj dodatak uključiti u mirovine iz drugog stupa. Prema izračunima, odnos plaće i mirovine iz prvog i drugog stupa bit će oko 60 do 70 posto za one koji u mirovinu budu išli 2027. Bez predloženih promjena ta mirovina bi bila između 20 i 30 posto plaće, upozorio je.

Mrsić je istaknuo da se u mirovinskom sustavu žele ujednačiti tipovi mirovine kako bi postojala samo jedna, pa bi tako minimalna zamijenila pojam najniže i bit će u visini 100 posto od aktualne vrijednosti mirovine za svaku godinu radnog staža, a do sada je bila 97 posto. Time želimo pojačati socijalno-zaštitni karakter mirovina u sustavu generacijske solidarnosti, naglasio je Mrsić.

Izmjenama zakona radi smanjenja troškova, isplata mirovina odvijat će se putem tekućih računa osim za korisnike teške invalidnine ili ako u njihovom boravištu nema pošte. Tako će se uštedjeti, a već je lani smanjen trošak sustava za 150 milijuna kuna, rekao je Mrsić.

U proteklih mjesec dana smanjen je broj od oko 5400 hrvatskih građana koji nisu imali OIB u HZMO-u za više od polovice, na otprilike 2.200 korisnika, izvijestio je Mrsić.

Najavio je kako idući tjedan očekuje sastanak radne skupine i nastavak o izmjenama Zakonu o radu koje bi trebale pridonijeti rastu zaposlenosti i smanjenu nezaposlenosti.

Predstavnik poslodavaca Damir Kuštrak ocijenio je kako se radi o vrlo dobrom zakonu koji je strateški dobro postavljen, kako bi napravio razliku između mirovina koje su posljedica rada od onih koje su rezultat političkih odluka u raznim vremenima.

Nadam se da ćemo za tjedan dana raspraviti drugi i treći mirovinski stup čime bi se vrlo važan segment društva, sadašnji i budući umirovljenici, odveli na dobar put, rekao je Kuštrak.

U ime sindikata Damir Jakuš je rekao da je većina sindikalnih središnjica podržala zakon, uz izdvojeno mišljenje u vezi produženja radnog vijeka i dostave mirovina putem pošte, jer smatraju da bi trebalo u obzir uzeti više elemenata.

NHS nije podržao zakon upravo iz tih razloga bez obzira što misle, kao i mi, da zakon donosi dosta dobroga, kazao je Jakuš. Smatra da Zakon o mirovinskom osiguranju ne može riješiti lošu demografsku sliku i problem starenja stanovništva produljenjem radnog vijeka, nego otvaranjem novih radnih mjesta. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Pročitajte i ovo Milorad Dodik i suradnici Reakcije na Schmidtovu odluku Predstava za javnost ili razlog za brigu? Parlament Republike Srpske usvojio nacrt zakona koji bi im davao znatno veće slobode Europska iskaznica za osobe s invaliditetom Šok za mnoge ''Dobili smo iskaznicu za osobe s invaliditetom, a dijete je zdravo'': Provjerili smo o čemu se radi

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene