"Bez promjene strukturnog modela, bez radikalne transformacije hrvatske ekonomije nema nikakve šanse za izgradnju nacionalne konkurentske prednosti", kazao je Darko Tipurić, profesor zagrebačkog Ekonomskog fakulteta.


Hrvatska je zemlja koja nudi najviše investicijskog potencijala, ali i najveće razine zapreka pri njihovu ostvarenju. Od nepredvidivosti gospodarske politike i pravne nesigurnosti do administrativnih barijera. Bez radikalne transformacije hrvatske ekonomije, tvrde stručnjaci s prve konferencije "Greenfield investicija" u Medulinu, neće biti ni ulaganja.

Vezani članci Supermarket, ilustracija Hrvatska ima najveći gospodarski rast u cijelom EU, no u HUP-u kažu da ima jedan "ali"... Opskrba Čeka li i ostatak svijeta kaos kao na Otoku? Nije sve u Brexitu, noćna mora globalnog lanca opskrbe postat će još gora

Nagrada za poduzetnika godine ne čudi - pršutarna Marka Pipunića usred Slavonije izdvojena je kao primjer dobre greenfield prakse."Poduzetnik se mora prilagoditi jer ako bi poduzetnici čekali da njima netko kreira budućnost, vjerojatno nikad ne bi išli dalje", kaže Pipunić.

Istim stopama krenula je i Općina Medulin. U planu su tri velike greenfield investicije: "Jedan veliki zabavni centar koji će uključiti aquapark, diskolubove, koncertni prostor i letjelište, a druga stvar je sportski park activa Medulin, 50-metarski bazen, osam nogometnih stadiona, atletski stadion, teniski centar...", nabrojio je Goran Buić, načelnik Općine Medulin.

Treći projekt je hotel s pet zvjezdica. Svaki od njih vrijednosti je veće od 20 milijuna eura. Međutim, za ovaj i sve ostale projekte potreban je jasan i ciljani istup. Olakšana administracija i pravna sigurnost.

"Bez promjene strukturnog modela, bez radikalne transformacije hrvatske ekonomije nema nikakve šanse za izgradnju nacionalne konkurentske prednosti", kazao je Darko Tipurić, profesor zagrebačkog Ekonomskog fakulteta.

Cilj je okrenuti se globalnom gospodarstvu. U suprotnom nam, tvrde stručnjaci, konkurentnost pada. Kao i zaposlenost. Marko Jurčić iz Ureda predsjednice RH kaže: "Nije samo zbog toga što imamo prepreke, nije samo zbog toga što nismo privlačni, nego zato što se ne pojavljujemo, ne nastupamo, ne konkuriramo".

Vladajući obećavaju promjene. "Što se konkretno tiče mog ministarstva, radimo na spajanju katastra i zemljišne knjige, uređujemo ISPU sustav, sustav prostornog planiranja, a to su sve pretpostavke da se na greenfield, dakle na ledini, počnu događati investicije", kaže Lovro Kuščević, ministar graditeljstva i prostornog uređenja.

Tomislav Ćorić, ministar rada i mirovinskog sustava, kaže: "Ono što veseli jest činjenica da u sektoru turizma ove godine očekujemo oko 800 milijuna eura ovakvih investicija. Ono što želimo postići jest da i u drugim industrijama, drugim sektorima dođe do značajnog povećanja investicija".

A samim time i rast BDP-a. Na godišnjoj razini u idućih deset godina cilj bi morao biti, slažu se ekonomisti, rast između četiri i osam posto. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju