Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Još jedan prijedlog rebalansa

Grčić: Zdravstveni doprinos umjesto 13% ipak 15%

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Od 1. travnja zdravstveni bi doprinos mogao biti vraćen na 15%, pri čemu bi teret snosili poslodavci, budući da su oni bili rasterećeni smanjenjem doprinosa 2012. godine.

Branko Grčić potvrdio je da se razgovara o vraćanju zdravstvenog doprinosa s 13 na 15 posto, a neslužbeno se doznaje da bi ta mjera stupila na snagu od 1. travnja, pri čemu bi teret snosili poslodavci, budući da su oni bili rasterećeni smanjenjem doprinosa 2012. godine.

Pročitajte i ovo Ilustracija Traže ispunu obećanja Koordinacija hrvatske obiteljske medicine odgovorila na tvrdnje HZZO-a: "U vrijeme digitalizacije ne vidimo razlog za papirnate doznake" Dijete - 4 Lista ljekova HZZO-a Velika vijest za pacijente s dijagnozom spinalne mišićne atrofije: Lijek će biti dostupan svima!

To ne bi bila mjera samo za jednu godinu, nego stalna mjera 'u smjeru zatvaranja rupe u proračunu zdravstva', rekao je Grčić danas novinarima u Vladi.

Rajko Ostojić: Zdravstveni sustav apsolutno nije u kolapsu!

Neslužbeno se doznaje da povećanje zdravstvenog doprinosa neće utjecati na plaće radnika, već će biti isključivo dodatni trošak poslodavaca.

Prijedlog rebalansa trebao bi se idućeg četvrtka naći na sjednici Vlade. O njemu će nakon toga izjasniti i Hrvatski sabor, a na snagu bi trebao stupiti 1. travnja.

Opća stopa za obračun doprinosa za zdravstveno osiguranje s 15 na 13 posto smanjena je 2012. godine, a Spomenka Avberšek iz Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi kaže da se 'očito procijenilo da novac koji je bio namijenjen za realni sektor tamo nije postigao nikakav rezultat, a zdravstvu je prouzročena velika šteta.

Kakva su vaša iskustva sa zdravstvenim sustavom?

Naime, povećanje stope doprinosa na 15 posto donijelo bi zdravstvu godišnje oko 2,5 milijardi kuna, što bi pomoglo riješiti financijske probleme sustavu koji je zbog smanjenja doprinosa od svibnja 2012. ostao bez pet milijardi kuna.

U Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje (HZZO), kojemu se rebalansom uzima 710 milijuna kuna, kažu da su samo neslužbeno upoznati s najavama povećanja stope doprinosa za zdravstvo, no 2,5 milijarde kuna bila bi velika stvar za sustav.

Predsjednica Udruge privatnih poliklinika i bolnica u Hrvatskoj Nevenka Kovač smatra da 2012. doprinos za zdravstvo nije ni trebalo smanjivati.

Nezadovoljni uvođenjem zdravstvenog odgoja 600 roditelja tražit će ocjenu njegove ustavnosti

'Nije se pomoglo gospodarstvu i privatnom sektoru, a zdravstvo je bačeno na koljena. Riječ je o loše pripremljenoj mjeri koja nije imala nikakvog efekta za male i srednje poduzetnike, kojih je u Hrvatskoj većina. Oni ukupno zapošljavaju oko pola milijuna ljudi i upravo se na njih računalo kao na potencijalne pokretače gospodarstva koji će otvoriti nova radna mjesta. Bilo bi puno korisnije da su im za dvije milijarde kuna godišnje smanjeni parafiskalni nameti', kaže Kovač.

Ona ne očekuje da će se poslodavci posebno buniti jer će vraćanje doprinosa osjetiti samo veliki poduzetnici, kojih u Hrvatskoj nema puno.

No, Kovač tvrdi da povećanje doprinosa neće spasiti sustav zdravstva 'koji je u glibu'. Visina doprinosa nije presudna, jer se i s 13 posto moglo postići daleko više da se upravljalo na pravi način, kaže Kovač. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene