Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nezadovoljni kurikulumom

600 roditelja tražit će ocjenu ustavnosti zdravstvenog odgoja!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nezadovoljni uvođenjem zdravstvenog odgoja u osnovne i srednje škole, šestotinjak roditelja iz cijele zemlje tražit će ocjenu njegove ustavnosti. Iz resornog ministarstva poručuju: Zdravstveni odgoj usklađen s odlukom Ustavnoga suda.

Nešto više od 600 roditelja s područja cijele Hrvatske će pred Ustavnim sudom pokrenuti prijedlog za ocjenu ustavnosti nastavnog plana i programa zdravstvenog odgoja u osnovnim i srednjim školama, najavljeno je danas na konferenciji za novinare koju su roditelji organizirali ispred zgrade splitskog kazališta.

Pročitajte i ovo Imaš pravo, ostvari ga IMAŠ PRAVO, OSTVARI GA! Ne znate trebate li prijaviti porez na dohodak? Stručnjaci su izračunali kako roditelji mogu ostvariti maksimalan povrat poreza! Chongqing U Kini pogubljen par Opak, okrutan i odvratan zločin: Nagovorila ljubavnika da ubije svoju djecu kako im ne bi bila prepreka u vezi

Pozivajući se na pravo prvenstva roditelja u odgoju djece, koju im priznaje Opća deklaracija UN-a o ljudskim pravima, Europska konvencija za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda, te Ustav RH, istaknuli su kako nisu spremni 'nikome priznati vlast da nad njihovom djecom provodi nedopuštenu indoktrinaciju'.

'Zdravstveni odgoj koji uključuje i spolni odgoj i do sada se učio u hrvatskim školama, a novim zdravstvenim odgojem se u škole ne uvode novi sadržaji nego se postojeći ideologiziraju u skladu sa svjetonazorom aktualnog ministra. Smatramo da su do sada poučavani sadržaji svjetonazorski neutralni i do sada nisu stvarali prijepore. Posve su prikladni jer se temelje na egzaktnim znanstvenim činjenicama o spolnosti i reproduktivnom zdravlju. Do sada nitko takve sadržaje nije dovodio u pitanje, pa čak ni autori novoga nastavnog plana', kazao je predstavnik roditelja potpisnika prijedloga Teo Klarić.

Zastupnik roditelja, porečki odvjetnik Dario Čehić rekao je kako odluka o donošenju nastavnog plana i programa zdravstvenog odgoja u osnovnim i srednjim školama nije sukladna kriterijima demokracije i zaštite ljudskih prava i sloboda na koje je ukazao Ustavni sud RH u svojoj odluci od 22. svibnja ove godine kojom je ukinut raniji Kurikulum zdravstvenog odgoja.

>> Pročitajte što piše u priručnicima za nastavu zdravstvenog odgoja

'Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta se izruguje s primjedbama roditelja sadržanim u 564 pisana priloga iz odgojno-obrazovnih ustanova, ali i 1967 priloga od predstavnika zainteresirane javnosti. Njihovo je povjerenstvo tobože sve to mnoštvo priloga pročitalo za svega šest tjedana, te ih uspjelo sažeti u svega devet rečenica. Ministar Željko Jovanović je napisao kako su bacili svih tih 2531 priloga iz javne rasprave i da u ministarstvu nisu uspjeli zadržati ni jedan primjerak odluke kojom su imenovali veliki broj članova povjerenstva', rekao je Čehić.

Profesor splitskog Medicinskog fakulteta Ivica Grković smatra da se radi o neznanstvenom pristupu koji se koristi u političke svrhe. 'Cijeli koncept rodne ideologije je potpuno neznanstven, a kao znanstvenik osjećam potrebu da protiv toga dignem glas i da se čuje istina. Ovdje se radi o političkom manifestu', rekao je.

Profesorica u splitskoj gimnaziji Danijela Visković Veršić smatra da se pod krinkom zdravlja djece uvodi jako opasan program za mlade. 'Neka mi netko odgovori na pitanje kakve veze ima homoseksualna propaganda, liberalni pristup spolnosti i rodna ideologija sa zdravljem djece?', upitala je.

Kazavši da razrednici trebaju na satovima razredne zajednice držati nastavu iz zdravstvenog odgoja iako nemaju stručne kompetencije za takvo što, Visković Veršić je ocijenila kako i to govori da se ne radi o znanstvenom pristupu, nego o svaštarenju. Upozorila je da su ove školske godine za zdravstveni odgoj dobili priručnike u kojima su podaci u koliziji s udžbenicima iz biologije.

'U priručniku za zdravstveni odgoj možete pročitati primjerice kako je religijsko shvaćanje da život započinje začećem, ali da postoje drugi ljudi koji drugačije razmišljaju, dok u udžbeniku iz biologije za treći razred stoji da život započinje začećem', kazala je prof. Visković Veršić, koja je istaknula da ima pravo na priziv savjesti.

Ministarstvo: Zdravstveni odgoj usklađen s odlukom Ustavnoga suda

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta osiguralo je organizacijske, tehničke, proceduralne i metodičke preduvjete za provođenje Zdravstvenog odgoja, poštujući pritom u cijelosti odluku Ustavnoga suda, poručili su danas iz tog ministarstva, reagirajući na najave da će više od 600 roditelja iz cijele Hrvatske od Ustavnoga suda tražiti ocjenu ustavnosti nastavnog plana i programa Zdravstvenog odgoja.

"Svi koji poštuju pravni poredak Republike Hrvatske poštuju odluku Ministarstva, a svi koji se tome protive rade protiv hrvatskog društva i protiv svega što donosi boljitak Hrvatske u budućnosti", ističu u Ministarstvu.

Tvrde kako je osigurana visoka kvaliteta ostvarenja ciljeva Zdravstvenog odgoja "za koji ćemo se svi složiti da je izuzetno opravdan i neophodno potreban", jer je, navode, utemeljen na znanstvenim i stručnim spoznajama o ljudskom zdravlju i spolnosti. Taj program, dodaju, promiče vrijednosti primjerene i prihvatljive za demokratsku zajednicu i njezinu javnu školu, potičući kod učenika kritički stav, osobnu autonomiju, odgovorno ponašanje, toleranciju i poštivanje prava drugih osoba.

"Informacije i znanja koje će učenici dobiti u školi potaknut će ih da o njima kod kuće razgovaraju sa svojim roditeljima. Na taj način Zdravstveni odgoj jača i ulogu obiteljskog odgoja i obitelji u cjelini, a time i cijeloga društva", zaključuju u Ministarstvu. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene