Obavijesti Video Pretražite Navigacija
I dalje nespojiva stajališta

'Granični kompromis Hrvatske i Slovenije nije ni iz daleka na vidiku'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slovenska politika vjerojatno će se usuglasiti oko 3 ili 4 amandmana što ih na Rehnov prijedlog o rješenju graničnog prijepora s Hrvatskom namjerava u Bruxelles uputiti premijer Borut Pahor, ali granični 'kompromis' po mjeri Ljubljane nije ni iz daleka na vidiku, tvrdi u utorak slovenski tisak uoči današnjeg trećeg konzultativnog sastanka Pahora s liderima političkih stranaka.

'Stajališta dviju strana o Rehnovu prijedlogu i dalje ostaju nespojiva: Hrvatska ga prihvaća, a Slovenija ga želi izmijeniti paketom svojih dopuna. Tu se ne vidi prostor koji bi omogućavao kompromis', tvrdi u komentaru ljubljansko 'Delo'.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Potvrdio, ali bez detalja Pahor: Znam da je Sanader ušao u Sloveniju Slika nije dostupna Završen višegodišnji spor Janša i Rop 'zakopali ratnu sjekiru'

'Hrvatska je na prijedlog već odgovorila, Slovenija još ne, a zadnjih dana nižu se europske izjave koje daju do znanja da je za to već krajnje vrijeme', navodi u komentaru vodećeg slovenskog dnevnog lista Saša Vidmajer. Ona primjećuje da je Europska unija već 'umorna' od slovensko-hrvatskog graničnog konflikta koji zapravo zbog, gledano iz europske perspektive, njegove minornosti 'ni ne razumije', te da je njen interes više usmjeren na deblokadu Hrvatske nego na 'pravično' granično rješenje, kakvim ga vidi sadašnja punopravna članica integracije.

'Ponuda kakvu je dao povjerenik Rehn za Sloveniju je u sadašnjem obliku neprihvatljiva. On zahtijeva dopune, daljnja pojašnjenja i daljnji angažman', izjavio je u razgovoru za 'Delo' od utorka Ivo Vajgl, predsjednik parlamentarnog odbora za vanjsku politiku.

Slovenija će vjerojatno uputiti tri ili četiri dopune

U istom trenutku Vajgl dodaje da Slovenija najviše povjerenja ima u Europsku komisiju koja se kao posrednik u sporu angažirala 'u dobroj vjeri i s najboljom namjerom', te da zato vjeruje kako bi bilo moguće prihvatiti nekoliko 'konkretnih dopuna' na Rehnov prijedlog, kako bi se on 'popravio', odnosno izbalansirao.

Mariborski dnevni list 'Večer' navodi da će Slovenija na Rehnov prijedlog uputiti 'tri ili četiri dopune'. Pahor će se s prvacima stranaka usuglasiti da je za Sloveniju bitno da se prijedlog promijeni tako da se u budućem sporazumu o arbitraži na jednak način i kao cjelina tretira pitanje kopnenog i morskog razgraničenja, te izlaz Slovenije na otvoreno more, te da do deblokade hrvatskih pristupnih pregovora može doći tek nakon što i hrvatski i slovenski parlament ratificiraju sporazum o arbitraži, a ne odmah nakon što ga potpišu premijeri.

Neki slovenski mediji na prvom mjestu kao mogući slovenski amandman na Rehnov tekst navode 'načelo pravičnosti' koje bi morala prihvatiti i arbitraža, a uglavnom se slažu i u ocjeni da je Pahor sklon mišljenju kako bi Slovenija mogla dobiti povoljniju ponudu Europske komisije ako sadašnja Rehnova inicijativa zbog razlika u gledištima između Zagreba i Ljubljane ne bude uspješna.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene