Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Krediti i minusi

Trećina plaće odlazi na hranu, najveći dug otpada na kredit i minus na računu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dug građana sve je veći. Prema podacima Fine građani duguju 17 milijardi kuna, što je porast od šest posto u odnosu na mjesec prije.

Najveći dio otpada na dugove nastale zbog stambenih kredita i minusa na tekućim računima. Primjetan je trend neredovitog plaćanja računa za režije pa raste i broj blokiranih građana.

Pročitajte i ovo Trezorski zapisi - 1 Sigurna zarada Stiže nova tranša trezorskih zapisa - posudite državi novac i zaradite: "Kamata je atraktivna" Ilustracija Ususret izborima Ogroman broj građana osjeća se napušteno: Ekstremni desničari znaju kako profitirati na njima

Računi više od 240 tisuća građana blokirani su zbog nepodmirivanja obveza. 'Kako kad, da sve uspijevam podmiriti onda bih mogla bez minusa, a ovako se ponekad događa da moraš ići u minus. Blokade za sad još nije bilo, ali nikad se ne zna', rekla je jedna gospođa.

Mnogi se snalaze sve teže. Naime, dug građana dosegnuo je 17 milijardi kuna. Najveći dio otpada na stambene kredite i minuse. Sve je više onih koji si redovito plaćanje računa ne mogu priuštiti pa je 600 milijuna za telefonske usluge i 57 milijuna kuna za komunalne usluge ostalo neplaćeno.

>>
Rekordna nezaposlenost u eurozoni, najgore u Grčkoj i Španjolskoj

'Jednostavno građani to više nisu u mogućnosti jer su nam plaće godinama konstantno padale ili ostale na istoj razini, a naročito od početka prošle godine, cijene su nam toliko porasle sa svim mogućim komunalnim i ostalim nametima da to jednostavno više nije moguće izdržati', rekao je Mladen Novosel, predsjednik Saveza samostalnih sindikata.

Trećina prosječne plaće, koja iznosi oko pet tisuća kuna, u Hrvatskoj odlazi na hranu. No, taj je iznos mnogima nedostižan. Čak sto tisuća građana radi za minimalac.
'Hrvatski će građani ove godine, u srpnju, ući u EU s 50 posto nižom kupovnom moći građana u EU, da su nam cijene na 75 posto prosječnih u EU, a da su nam plaće svega 1/3 od prosječne plaće EU', rekao je Novosel.

Ulazak u EU sve nam je bliži, za standard Europske unije to nažalost ne možemo reći.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene