Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Šibenski vijećnici na današnjoj su sjednici Gradskog vijeća s 12 glasova za prihvatili prijedlog HRAST-a da se glavni gradski trg - Poljana maršala Tita preimenuje u Poljanu.


Prije glasovanja sjednicu su napustili vijećnici SDP-a. Protiv su bili reformisti Petar Baranović i HNS-ovac Draško Lambaša, a troje je bilo suzdržano. Na sjednici je u trenutku glasanja bilo 17 od 25 vijećnika.

Vezani članci Zoran Milanović (Foto: Dnevnik.hr) Ne prestaje prepucavanje na relaciji HDZ - Zoran Milanović, iz stranke poručili: ''On kreće u sedmi uzastopni izborni poraz'' Branko Dukić (Foto: Screenshot/Diadora TV) Zadarski gradonačelnik poručio vijećnici: ''Sjednite malo na travicu pa si zapalite jedan mali joint i lagano dišite''

Izlazeći iz Gradske vijećnice, SDP-ovac Joško Šupe dobacio je kako je tu riječ o suđenju Titu, a ne o promjeni imena glavnog trga.

Tijekom burne rasprave Baranović je pozvao vijećnike da "budu tolerantni i zadrže široke vidike". "Pokojne povijesne ličnosti treba ostaviti u miru i oko toga ne bi trebalo raditi cirkus", rekao je Baranović.

Mesić: 'Pravu istinu treba prenositi generacijama i suprostaviti se galopirajućoj fašizaciji u Europi'

Predsjednik Gradskog vijeća Ivica Poljičak (HDZ) mu je odgovorio da u tom vijeću nikad nije bilo cirkusa te da je tu riječ o savim legitimnoj demokratskoj proceduri.

Po završetku glasovanja Poljičak je rekao da je Šibenik bio antifašistički grad, no da je Tito, kako je rekao, bio diktator i izraziti staljinist do 1953. godine. Istaknuo je Goli otok, pogubljenje Andrije Hebranga, suđenje nadbiskupu Stepincu. Poljičak je rekao je da za Titove vladavine nije bilo slobode, slobodnih izbora ni tržišta, a ni slobode medija. Tito je imao jednu od ključnih uloga u gašenju Hrvatskog proljeća i nije primjereno da središnji šibenski gradski trg nosi njegovo ime", ocijenio je.

Nakon glasovanja o promjeni imena glavnoga šibenskog trga, inicijator, potpredsjednik HRAST-a Hrvoje Zekanović priopćio je da je danas Poljana službeno vraćena Šibenčanima te da se službeno zove onako kako je desetljećima zovu stanovnici toga grada.

Bauk: Odluka šibenskoga Gradskog vijeća neustavna

O promjeni imena šibenske Poljane maršala Tita u Poljanu oglasio se na Facebook profilu ministar uprave Arsen Bauk, koji tvrdi kako je današnja odluka Gradskog vijeća neustavna i pritom se poziva na odluku Ustavnog suda iz veljače 2006. u kojoj se navodi da je promjena imena ulice ili trga neustavna i nezakonita ako se prije građani s tog područja ne izjasne o prijedlozima takvih izmjena.

Po Zakonu o naseljima, ime naselja, ulice i trga određuje skupština općine uz pribavljeno mišljenje mjesnih zajednica na čijem je području naselje, ulica ili trg. U postupku izmjene imena naselja, ulica i trgova, građanima s područja na kojem se izmjena obavlja mora biti omogućeno izjašnjavanje o prijedlozima takvih izmjena kroz oblik mjesne samouprave, navodi se među ostalim u tadašnjoj odluci Ustavnog suda.

Nedostatak mišljenja građana s područja naselja čije se ime predlaže promijeniti značio bi propust koji bi odluku o promjeni imena naselja nakon što ona stupi na snagu činio nesuglasnom s odredbama Zakonom o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samouprav i Zakona o naseljima.

Propust pribavljanja mišljenja građana koji prebivaju na području na kojem je naselje kojemu se predlaže promijeniti ime bio bi osobito teška povreda prava na lokalnu i područnu (regionalnu) samoupravu zajamčenu Ustavom. Osobito teška povreda prava na lokalnu i područnu (regionalnu) samoupravu bio bi i svaki drugi propust koji bi sadržajno bio protivan Ustavu i zakonu, navodi se u odluci Ustavnog suda iz 2006. na koju se poziva miniitar Bauk. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook