Gradski ured za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša obavještava građane da je danas, 8. srpnja 2021. na mjernoj postaji Ksaverska cesta u Zagrebu ovlašteni ispitni laboratorij Instituta za medicinska istraživanja i medicinu rada (IMI) ustanovio prekoračenje praga obavješćivanja za prizemni ozon.


O svemu je izvijestila i reporterka Valentina Baus. 

"Moguće je da se takav trend nastavi i idućih dana upravi zbog visokih temperatura stoga je bitno apelirati na osjetljive skupine ljudi", podsjetila je Baus. To su djeca, stariji, trudnice... Svi oni bi mogli idućih dana osjetiti neke simptome. Grad je u priopćenju sve detaljno objasnio.

Važna pravila

Gradski ured za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša obavijestio je građane da je na mjernoj postaji Ksaverska cesta ustanovljeno prekoračenje praga obavješćivanja za prizemni ozon. Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti.

''Prekoračenje praga obavješćivanja od 180 µg/m3 zabilježeno je tijekom tri uzastopna sata mjerenja, u periodu od 10 do 13 sati.
S obzirom na trenutne temperature i intenzitet sunčevog zračenja moguć je nastavak visokih koncentracija i prekoračenja u poslijepodnevnim satima, a pri sličnim ili istim vremenskim uvjetima i u narednim danima.

Pri takvom prekoračenju, osjetljive skupine populacije, u koje ubrajamo malu djecu, trudnice, starije građane, kronične respiratorne i plućne bolesnike te osobe trenutno slabog zdravlja, mogli bi osjećati simptome poput iznenadne glavobolje, iritacije očne sluznice, grla, nosa i dišnih puteva.

Radi predostrožnosti, mole se građani da slijede savjete i preporuke mjerodavnih tijela za javno zdravstvo te mjere zaštite zdravlja ljudi i okoliša koje se poduzimaju prilikom pojave prekoračenja praga obavješćivanja. Preporuka je:

· da mala djeca, trudnice, stariji ljudi, kronični bolesnici, osobe slabog zdravlja i osjetljive osobe u vrijeme prekoračenja ne izlaze na otvoreno,
· ne otvarati prozore i ne koristiti mehaničku ventilaciju kojom se u radne prostorije ili prostorije za stanovanje ubacuje zrak,
· za kuhanje koristiti, gdje god je to moguće, električna kuhala i pećnice umjesto plinskih štednjaka i štednjaka na kruto gorivo,
· ne pušiti u stambenim i radnim prostorijama,
· odgoditi čišćenje sredstvima koje sadrže korozivne kemikalije i otapala, popravke pri kojima se koriste ljepila, boje, lakovi, uporabu insekticida i sve ostale radnje i aktivnosti koje nisu neophodne, a pri kojima se onečišćuje zrak,
· koristiti javni gradski prijevoz umjesto osobnih motornih vozila,
· svojim ponašanjem i aktivnostima ne doprinositi onečišćenju zraka u vrijeme zabilježenih prekoračenja kako bi se izbjeglo dodatno ugrožavanje osjetljivih skupina stanovništva.

Andrej Plenković Plenković o eurozoni i Schengenu: "Mislim da smo vrlo blizu trenutku da se i to realizira"

Iva Pem Novosel, epidemiologinja HZJZ-a Virus Zapadnog Nila pojavio se u susjedstvu, uskoro se može očekivati i u Hrvatskoj: Stručnjakinja objašnjava koliko je opasan i kako se možemo zaštititi

Nastankom povoljnijih meteoroloških uvjeta očekuje se smanjenje koncentracija prizemnog ozona i prestanak prekoračenja praga obavješćivanja o čemu će građani biti obaviješteni priopćenjem na službenoj stranici Grada Zagreba.

Preporuka je pratiti i službene stranice Nastavnog zavoda za javno zdravstvo ''Dr. A. Štampar'' (na poveznici: https://www.stampar.hr/hr/mogucnost-povisenih-koncentracija-prizemnog-ozona-u-gradu-zagrebu), Instituta za medicinska istraživanja i medicinu rada (na poveznici: https://zrak.imi.hr/) i dostupnih medija'', napisali su iz Gradskog ureda.


 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju