Zaustavljena javna nabava
Zaustavljena javna nabava Foto: DNEVNIK.hr

Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević stopirao je javnu nabavu u Gradu. Pročelnicima je poslao dokument u kojem navodi da se zbog štednje obustavljaju svi postupci javne nabave te da se zabranjuje pokretanje novih.


''Radi mjera štednje, odnosno smanjenja proračunskih rashoda Grada Zagreba, obavještavaju se sva gradska upravna tijela da se do daljnjega obustavljaju svi postupci javne nabave i postupci jednostavne nabave koji su u tijeku te se neće pokretati novi postupci javne niti jednostavne nabave.

Vezani članci Tomislav Tomašević Tomašević: "Žičara je hit ovih dana, pritisak je sve veći da se to što prije riješi" Prosvjed RO u Zagrebu - 9 Prosvjed zbog ukidanja mjere roditelj-odgojitelj: "Ako se mjera stopira, dalje ćemo se dogovarati. Ako ne, tužit ćemo"

Iznimno, provodit će se postupci javne i jednostavne nabave u okviru projekta sufinanciranog sredstvima EU-a ili postoji li opravdani i obrazloženi razlog. U tom je slučaju prije pokretanja postupka nabave potrebno dobiti prethodnu pisanu suglasnost gradonačelnika'', piše u dopisu koji je gradonačelnik uputio svim pročelnicima gradskih upravnih tijela.

Zaustavljena javna nabava Zaustavljena javna nabava Foto: DNEVNIK.hr

Nakon dopisa stiglo je i pojašnjenje iz Grada Zagreba, odnosno uputa gradonačelnika o postupcima javne nabave.

"U vezi s dopisom gradonačelnika Grada Zagreba Tomislava Tomaševića od 7. lipnja 2021., kojim se daje uputa o obustavi postupaka javne i jednostavne nabave gradskih upravnih tijela ističemo kako je uputa dana u cilju racionalizacije trošenja sredstava proračuna Grada Zagreba i odnosi se isključivo na gradska upravna tijela, dakle ne na Zagrebački holding d.o.o. i ovisna trgovačka društva, kao niti na ustanove kojima je osnivač Grad Zagreb.

Time se ne dovodi u pitanje funkcioniranje komunalnih službi te odgojnih, obrazovnih, zdravstvenih, socijalnih i svih drugih ustanova.
Od obustave su također izuzeti i postupci gradskih upravnih tijela koji su financirani ili sufinancirani sredstvima Europske unije, te koji su opravdani. Svi postupci javne nabave dovršit će se u skladu s odredbama Zakona o javnoj nabavi", navodi se u uputi. 

"Izvješće je pokazalo gubitak od milijardu i 300 milijuna kuna, zatim gubitak od još 80 milijuna kuna, ali to ne pokazuje pravo stanje stvari jer se ne vide potraživanja prema Zagrebačkom Holdingu, ZET-u.... i kada se to uzme u obzir, onda je to višestruko, višestruko veći manjak. Ovo je predizborna godina bilo je dosta troškova i sada se bavimo analizom noćnih tokova na tjednoj i mjesečnoj razini, razgovarat ćemo s Vladom o daljnjim rješenjima", rekao je Tomašević u utorak nakon sastanka s premijerom Plenkovićem.

 

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju