Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Konferencija za medije

Tomašević predstavio novosti vezane uz otpad i komentirao ostavku na Svetom Duhu: ''Što to govori o nama kao društvu?''

Tomašević predstavio nove podzemne spremnike za otpad - 14
Tomašević predstavio nove podzemne spremnike za otpad - 14 Foto: Damjan Tadic/Cropix
Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević i njegovi zamjenici Danijela Dolenec i Luka Korlaet održali su redovnu tjednu konferenciju za medije.

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević i zamjenici Danijela Dolenec i Luka Korlaet predstavili su nove podzemne spremnike za otpad i nove značajke aplikacije "RazvrstajMojZG".

Riječ je o aplikaciji koja građanima treba dati uvid u raspored odvoza svih vrsta otpada po adresi korisnika te pružiti informacije o reciklažnim dvorištima, kao i omogućiti jednostavan pristup ostalim korisnim informacijama vezanima za prikupljanje i odvoz otpada.

"Prošlo ljeto smo preko Holdinga pozvali zainteresirane tvrtke da predstave svoje podzemne spremnike na nekoliko lokacija u Zagrebu i javilo se nekoliko tvrtki. Prvi je bio set podzemnih spremnika u Masarykovoj ulici i ovih smo dana čekali da druge dvije zainteresirane tvrtke dostave svoje zajedno s pripadajućim čip-karticama kako bi i oni bili ugrađeni na Ilirskom trgu i na Kaptolu. Zasad je devet podzemnih spremnika na trima lokacijama u sklopu ovog pilot-projekta u funkciji i koriste ih građani za odlaganje otpada. Cilj je da podzemni spremnici zamijene zelene otoke'', kazao je Tomašević.

Najavio je da idući mjesec počinje ugradnja ostalih spremnika koji su dio ovog pilot-projekta, a u rujnu i listopadu ide ugradnja i na ostalim lokacijama, pa će se na nekim lokacijama stavljati tri, a na nekima četiri podzemna spremnika.

Tko ode pet mjeseci zaredom u reciklažna dvorišta, dobit će paket vrećica

''Razvrstaj MojZG preporučujem svima, imam je dvije godine i svaki se mjesec unaprjeđuje. Aplikacija vam šalje push notifikacije kako biste mogli taj dan na vrijeme iznijeti smeće koje je po rasporedu'', kazao je Tomašević i istaknuo da se aplikacija i dalje sustavno razvija.

Istaknuo je i da građani imaju dodatnu blagodat: ''Ako građani barem jednom u pet mjeseci odu u reciklažno dvorište i odnesu glomazni otpad, ostvarit će pravo na pakiranje besplatnih ZG vrećica.''

"Broj odvoza i učestalost sad su potpuno točni", rekao je Tomašević i objasnio: "Dobit ćete notifikaciju. Ne morate više barkod s računa nositi na reciklažno dvorište. Mi smo to uveli da tvrtke ne odlažu besplatno svoj otpad. To je usluga isključivo za građane. Sad više ne morate nositi barkod, on je spremljen u aplikaciji. Ovo pravo za besplatne vrećice mogli ste i dosad ostvariti, ali sad aplikacija sve točno prati pa je lakše", rekao je.

Osvrnuo se i na primjer Ljubljane. "U Ljubljani su podzemni spremnici. Mediji su tamo išli i govorili da je to model uzor. Mi to sad radimo. Ljubljana ima najveći postotak odvajanja otpada, oni su nam uzor. Zato radimo podzemne spremnike u centru grada, to je povijesna jezgra. Oni iznad zemlje ne zauzimaju puno, a ispod imaju veliki kapacitet, ne treba ih često prazniti.''

Govoreći o Novskoj, podsjetio je da je prije mjesec dana rekao da odustaju od kompostane: ''To je 105 kilometara daleko. Ja sam od ranije bio skeptičan u vezi s tim projektom. To je pokrenula prošla uprava. No glavni je razlog bio promjena pravila Europske komisije. Najkorisnije je da kompostana i sortirnica budu na jednom mjestu, to je u Resniku.''

Ustvrdio je i da se količina otpada smanjuje: ''Na Jakuševcu se od 1. listopada odlaže 20 posto miješanog otpada.''

ZG vrećice stabilno se prodaju, istaknuo je: ''Na početku je bio bum, građani su se opremili, nisu znali koliko će im trebati. Mislim da su mnogi bili iznenađeni kad su počeli odvajati koliko im malo vrećica treba. Nakon početnog booma, prodaja je stabilna. Dosad je prodano 28 milijuna ZG vrećica. Prodaja je stabilna, pratimo je svaki mjesec.''

''Šimundić je napravila impresivne rezultate unatoč pritiscima''

Tomašević je komentirao i potez ravnateljice Kliničke bolnice Sveti Duh Ana-Marije Šimundić, koja je dan ranije podnijela neopozivu ostavku.

''Iznimno mi je žao zbog ostavke Šimundić i pitam se kakva se to poruka šalje'', kazao je gradonačelnik i podsjetio da se na nju od samog početka vodila hajka: "Hvala Ana-Mariji Šimundić na svemu. Žao mi je. Kakvu to poruku šalje - netko takvog kalibra dobije 20 anonimnih prijava, pritisak. Da netko takav mora dati ostavku da sačuva zdravlje.''

Istaknuo je da se radi o osobi koja nije članica Možemo!: ''Ja je prije natječaja nikad nisam vidio. Ona je jedna od najcitiranijih znanstvenica u svijetu u svim znanstvenim disciplinama. Ona je iz Svetog Duha, vodila je laboratorij ondje. Napravila je impresivne rezultate unatoč svim pritiscima.''

"Vršila se medijska hajka, ona nije stajala. Ona je sve obrazložila u pismu. Iznimno mi je žao, pitam se kakvo smo društvo. Ništa od tih nepravilnosti nije dokazano, to je 20 anonimnih prijava, nijedna potpisana imenom i prezimenom. Što to govori o nama kao o društvu?'' zapitao je Tomašević te upozorio i kako je neistina da je Šimundić dobila novac za nagradu Zagrepčanka godine.

"Nezadovoljan sam kako se izvještava o bolnici Sveti Duh. Ispadalo je da je to najgora bolnica u Hrvatskoj. Što nije. Dapače, udruge pacijenata govorile su da je to medijska hajka. Imali smo predstavnike drugih gradskih bolnica koji su izlazili van i govorili da je u njihovim bolnicama još gore, ali se o tome ne piše. Stvarao se pritisak, medijska hajka koja u konačnici šteti samoj bolnici. To je bio jedan od glavnih razloga za ostavku. Ona je rekla da bi se njezinim daljnjim ostankom radila šteta bolnici", rekao je zagrebački gradonačelnik.

Pročitajte i ovo Ilustracija Strašno otkriće Užas u poznatom lancu restorana brze prehrane: ''Samo sam se ukočila. Osjećala sam se odvratno''

Pročitajte i ovo Jahta pokosila ribaricu Teška nesreća Jahta pokosila ribaricu na moru, poginuo kuhar: Policija privela jednu osobu

''Pritisci i kaznene prijave počele su nakon što je prekinuta praksa da u toj bolnici žene ne mogu obaviti pobačaj. Siguran sam da je dio prijava došao iz tih krugova. Siguran sam da je dio prijava i prijetnji došao i iz krugova koji su odlično živjeli za vrijeme prošle vlasti", rekao je Tomašević i dodao da su prijetnje prijavljene policiji.

Upozorio je i kako je očito da postoje dvostruki standardi pa kao jedan od primjera naveo slučaj izvještavanja o enterovirusu, koji je ušao i u bolnicu u Bjelovaru.

"Znate li tko je tamo ravnatelj ili ravnateljica? Ja ne znam. Što je bilo s onim iz Siska koji je priznao da nije govorio istinu? Postoje dvostruka mjerila", istaknuo je Tomašević.

Kazao je da će Upravno vijeće donijeti odluku o v. d. ravnatelja pa će se u roku od 30 dana raspisati natječaj.

Najavio je i da će se obratiti Ustavnom sudu vezano uz povratak bolnica u ruke države.

Otkrio je da je zbog povećanog broja poroda na Svetom Duhu, kojih je 20 posto više nego inače jer su dvije bolnice - Merkur i Petrova u obnovi, Sveti Duh tražio zapošljavanje dodatnih liječnika.

''Tražilo se, čini mi se, sedam liječnika. Dobiven je samo jedan ekstra liječnik. Mi smo osnivač bolnice, ali nijedno zapošljavanje u bolnici ne može ići bez suglasnosti Ministarstva zdravstva'', istaknuo je Tomašević.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene