Neprimjerena i nepristojna komunikacija, osobito s novinarkama, svakodnevica je zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića.

Galerija Milan Bandić (Foto: Dnevnik.hr) Milan Bandić (Foto: Dnevnik.hr) Ana Lederer (Foto: Dnevnik.hr) +0 Svjetlana Knežević (Foto: Dnevnik.hr)

Provjerili smo što na sve to kažu njegove najbliže suradnice. Odgovor - gotovo jednak. Šutnja.

Vezani članci Vesna Nađ (Video: Dnevnik Nove TV) Zastupnica kojoj je Bandić rekao da se baci u Savu: "Od njega sam svašta čula, ali ovo me malo štrecnulo..." Gradonačelnik Bandić odgovara na pitanja o neumjerenoj izjavi (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Žestoke kritike zbog Bandićevog posljednjeg ispada: Nekulturno, agresivno i napadački, a nije mu prvi put

Vi ste meni kao učiteljica zločesta, budite dama, fina“, „Polako, još smo na ovome sunce, nismo završili ovo“, „Joj, majko Isusova, sretan je važ muž“, tek su neke od izjava koje je gradonačelnik Bandić uputio novinarkama.

Nedavno je opet bio u centru skandala jer se jednoj novinarki obratio riječima „Al vi opet, opet vi, pilate, pilate, da vi znate kako vi mene rajcate, kako vi mene veselite, kako vi mene zabavljate, to je strašno.“

Strahota gradonačelnikova svakodnevnog razgovora sa suradnicima, sada se tek prisjeća gradska zastupnica i njegova bivša pročelnica za kulturu Ana Lederer.

Svako jutro, to je teatar deranja i urlanja koji traje na svakom kolegiju. Kada sam pitala za neki ugovor, u punom sam sjaju vidjela sam taj njegov izvorni primitivizam, psovke, vrijeđanja“, prisjeća se Lederer.

Nova pročelnica za kulturu Milana Vuković - Runjić, kaže da ima brojne obveze, ne može dati izjavu.

U lipnju 2019. godine gradonačelnik Bandić se obratio svojoj glasnogovornici Dajani Antoniji Bebek riječima „Naša glasnogovornica, vidi se da je bila na HRT-u dugo, sjedi kao Khashoggi“, a ona danas nije mogla odgovoriti na upit kako se tada osjećala jer se nalazi u SAD-u.

Oblik spolnog uznemiravanja 

„Cipele, torbe, haljine remenje, pogledajte kad njegove suradnice stave svoje nove torbe na klupe u skupštini“, kaže Lederer i nadodaje da se one smješkaju kada ih se snima, šute i čekaju da prođe.

Suradnice iz stranke Milanka Opačić i Martina Bienenfeld nisu u Zagrebu. Nisu nam mogle dati izjavu ni Ivana Brkljačić, ni Marija Puh, ni Sandre, Perković ni Švaljek.
Ni pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić nije u Zagrebu, ali poručuje.

„Svaka seksualna aluzija poput aluzije da ga novinarka „rajca" ili vrijeđanje temeljem spola je oblik spolnog uznemiravanja koje je regulirano Zakonom o ravnopravnosti spolova“, kaže Ljubičić.

Kuća ljudskih prava u kojoj su i B.a.B.e je gradsko vlasništvo.

„Mi smo već nebrojeno puta istupale po pitanju izjava gradonačelnika Bandića, ako malo pogledate naš Facebook naći ćete naše postove“, kaže Svjetlana Knežević.

Bivša pročelnica za kulturu Ana Lederer za kraj kaže da bi ostavila psiholozima, psihijatrima i komunikolozima da kvalificiraju taj način ponašanja te se slaže s novinarskom da je tu riječ i o poremećaju percepcije javnosti jer neki te izjave smatraju simpatičnima.  

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr  Dok Čistoća tvrdi da nema dovoljno vozila, Bandić ih poklanja, a Zagreb grca u smeću +0 Smećarski kamion (Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL)
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju