Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Gradnja pelješkog mosta dovela bi do arbitraže?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sanader putuje u BiH kako bi riješio našu najdužu granicu. Sporni su most kopno - Pelješac, Veliki i Mali školj, status luke Ploče i prolaz kroz Neum. Ako ne bude dogovora, slijedi međunarodna arbitraža.

Sporno pitanje granice između Bosne i Hercegovine i Hrvatske te status luke Ploče moglo bi biti rješeno tijekom predstojećeg posjeta predsjednika Vlade Hrvatske Ive Sanadera Sarajevu krajem mjeseca pod uvjetom da hrvatska strana pristane ne ono što je na ovom planu ranije urađeno, izjavio je predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine Nebojša Radmanović. 

Pročitajte i ovo Nikola Grmoja Reakcija na rezultate Nikola Grmoja održao govor: "Vrijeme Mosta tek dolazi!" Marija Selak Raspudić Reforma Hrvatskog sabora Selak Raspudić: "Željezna ograda, simbol HDZ-ove Vlade, stvar je prošlosti"

 U intervjuu za banjalučke "Nezavisne novine" Radmanović je u ponedjeljak kazao kako je odgovornost za rješavanje otvorenih pitanja sada na vladama dvije zemlje te da treba više akcije kako bi se riješio status luke Ploče i prolaza kroz Neum ali i gradnje mosta za Pelješac "oko čega u BiH nema političke suglasnosti".

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić upozorio je pak kako će Hrvatska ukoliko nastavi inzistirati na gradnji mosta kopno-Pelješac na dosadašnji način dovesti će do spora s Bosnom i Hercegovinom koji može završiti i međunarodnom arbitražom. 

Komentirajući za sarajevsko "Oslobođenje" razgovore o odnosima Hrvatske i BiH vođene krajem prošlog tjedna u Zagrebu, Komšić je u ponedjeljak kazao kako je gradnja mosta za Pelješac specifični slučaj u kojemu vlasti BiH imaju obvezu štititi interese svoje zemlje, prije svega zato što bi njegovom gradnjom bio ugrožen izlaz BiH na otvoreno more.

Dio problema, kazao je Komšić, je i status otočića Veliki i Mali
školj oko kojih se spore dvije zemlje.

"Oni (Hrvatska) sada tvrde da su se pojavile nove činjenice - izvodi iz katastra - koji kažu da su dva školja njihova. Ako se ne možemo dogovoriti da poštujemo ono što smo već potpisali (Sporazum o granicama), u ovom je slučaju moguća međunarodna arbitraža", izjavio je hrvatski član Predsjedništva BiH.

Ministar vanjskih poslova BiH Sven Alkalaj najavio je kako će njegova zemlja posvetiti veliku pozornost statusu Velikog i Malog školja.

"Ova su dva otočića za nas veoma bitna. Ukoliko bi pripali Hrvatskoj spriječili bi kontinuitet BiH kao pomorske zemlje i zbog toga ovo pitanje za nas ima veliko značenje", kazao je Alkalaj za "Dnevni avaz".

Član Državnog povjerenstva za granice BiH Mugdim Čukle u izjavi koju u ponedjeljak prenosi isti list ustvrdio je kako je nova dokumentacija koju Hrvatska rabi kako bi dokazala vlasništvo nad otočićima u Neumskom zaljevu već provjeravana te da nije validna.

"Pregledali smo i dokumentaciju koju je Hrvatska naknadno htjela prikazati kao dokaz da ovi dijelovi pripadaju njima i utvrdili smo da nije validna i nije pobila ono što je ranije utvrđeno", kazao je Čukle.

On je odlučan u stajalištu da gradnje mosta za Pelješac ne bi smjelo biti dok se ovo pitanje ne riješi a da BiH pri tom treba inzistirati na razgraničenju na moru sukladno konvenciji Ujedinjenih naroda.

Čukle tvrdi da su prema tom dokumentu zemlje nastale raspadom bivše Jugoslavije trebale provesti razgraničenje na moru s Italijom sukladno granicama bivše zajedničke države.

Umjesto toga Hrvatska je samoinicijativno preuzela tzv. ravne crte bivše zajedničke pomorske granice i tako utvrdila svoje obalne vode čime je i zatvorila BiH, pojašnjava Čukle.

"To je stvarni problem. Umjesto vraćanja na već riješene stvari, sada treba sklopiti sporazum o razgraničenju teritorijalnog mora i rješiti način veze BiH sa otvorenim morem", zaključio je Čukle.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene