Predstavnici inicijative Narod odlučuje (Foto: Marko Lukunic/PIXSELL)
Predstavnici inicijative Narod odlučuje (Foto: Marko Lukunic/PIXSELL) Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Iz Građanske inicijative (GI) "Narod odlučuje" izrazili su zabrinutost da Vlada odugovlači s njihovom referendumskom inicijativom jer još nije odlučila poslati Državnom izbornom povjerenstvu (DIP) referendumske potpise na prebrojavanje i provjeru vjerodostojnosti.


"Vlada ni nakon mjesec dana nije uspjela donijeti odluku da se potpisi pošalju na prebrojavanje, pa izražavamo bojazan da oni odugovlače i opstruiraju referendumsku incijativu i ne poštuju volju više od 400.000 birača koji žele referendum", rekao je na konferenciji za novinare ispred zgrade DIP-a član građanske inicijative Luka Mlinarić..

Vezani članci Ustavni sud RH (Foto: Dnevnik.hr) Ustavni sud odbacio zahtjev inicijative Narod odlučuje o izmjeni izbornog zakonodavstva Građanska inicijativa \"Narod odlučuje\" (Screenshot Facebook) GI "Narod odlučuje" objavila referendumska pitanja: "Smatramo da će to dovesti do smanjenja političke trgovine i korupcije"

"Narod odlučuje" zatražio je prebrojavanje glasova od DIP-a kao nepristranog i neovisnog tijela, pozivajući se na preporuke Venecijanske komisije da za referendume mora biti zaduženo neovisno tijelo.

"Tamo gdje nema dugogodišnje tradicije nepristranosti upravnih vlasti u izbornim pitanjima moraju biti uspostavljene neovisne izborne komisije na svim razinama, od nacionalne razine do biračkih mjesta, a kod nas je to neovisno i nepristrano tijelo DIP", kazao je Mlinarić.

Na podsjećanje na priopćenje DIP-a u kojem se kaže da on ne sudjeluje u predrefrendumskom postupku, već tek nakon potpisivanja referenduma, Mlinarić je izrazio čuđenje nad takvom izjavom.

"U Zakonu o referendumu nigdje nije napomenuto koje tijelo obavlja sve predrefendumske procese, i to je manjkavost zakona. Stoga smatramo da taj posao treba obavljati DIP kao neovisno i nepristrano tijelo, a ne Vlada, odnosno Ministarstvo uprave, koji su taj proces do sada kompromitirali svojim postupcima, izjavama i ponašanjem", kaže Mlinarić.

Znamo da je veliki posao prebrojavati tolike potpise, ali članovi građanske inicijative u dva su tjedna prebrojili sve potpise i utvrdili točan broj, pa vjerujemo da tijela poput DIP-a koja imaju resurse i kapacitete, mogu to obaviti u što kraćem roku, dodao je.

Mlinarić je ponovio da su referendum i svi prijedlozi Inicijative potpunosti u skladu s modernim europskim demokratskim standardima, posebno s prijedlogom Venecijanske komisije da za organiziranje referenduma mora biti zaduženo neovisno tijelo. (Hina)