Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Priča iz Hrvatske

'Građanin drugog reda': Zbog marame joj nisu htjeli izdati osobnu iskaznicu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Điljesema, muslimanka iz Crikvenice, zbog nedostatka osobne iskaznice nije mogla putovati niti ihoditi ostale dokumente.

Deset je godina trajala pravna bitka jedne Crikveničanke za osobnu iskaznicu, točnije fotografiju u njoj. Kao pripadnica muslimanske vjere za službeni se dokument slikala s maramom na glavi, ali joj takvu fotografiju policijski službenici nisu željeli prihvatiti. Zbog toga nije mogla izvaditi ni druge dokumente i kaže, bila je građanin drugog reda.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Izmjene zakona Više neće biti iznimki: Uređuje se promjena u izdavanju osobnih iskaznica Izrada osobne iskaznice Pripazite! Objavljen detaljan popis mjesta na kojima možete zatražiti osobnu iskaznicu, ali postoji jedan problem...

Fotografija žene s maramom može u osobnu. Odlučio je tako Ustavni sud presudom u korist Điljseme Idrizi, muslimanke iz Crikvenice. Njoj je 2004. godine fotografija s maramom odbijena u zahtjevu za izdavanje osobne iskaznice.

Ekipa Dnevnika Nove TV razgovarala je s njezinom odvjetnicom.

'Smatramo da je ova presuda izuzetno značajna ne samo za našu stranku već i za cjelokupni pravni poredak Republike Hrvatske', kaže odvjetnica Ana Holjar.

MUP pojasnio kada zapravo prijeti kazna zbog isteka osobne iskaznice

Njezinoj klijentici povrijeđeno je Ustavom zajamčeno pravo na slobodu savjesti i vjeroispovijedi i njezino slobodno javno očitovanje. Zbog toga je u Pravilniku o obrascima i evidenciji osobnih iskaznica prije godinu dana dodan stavak koji se striktno odnosi na ovakve slučajeve.

Na fotografiji osobe koja iz vjerskih ili medicinskih razloga nosi pokrivalo za glavu moraju se vidjeti obrazi, čelo i brada.

Nije mogla putovati niti ishoditi ostale dokumente

Điljesema je stoga godinama bila bez osobne iskaznice. Nije mogla putovati niti ishoditi ostale dokumente. A drugdje su se u Hrvatskoj osobne iskaznice s takvim fotografijama bez problema izdavale. Jer je svatko tumačio pravila na svoj način.

Provjerite do kad vam vrijede osobne, evo zašto!

U jednom zagrebačkom foto studiju uvijek se drže pravila fotografiranja za dokumente.

'Mi nismo imali slučaj da je netko došao i tražio da se tako fotografira', kaže vlasnik foto studija Željko Juranović.

U Njemačkoj je primjerice dopušteno da muslimanke u vozačkoj dozvoli imaju sliku s maramom dok se u Italiji, barem kada je riječ o slikanju za osobne dokumente, muslimanke s maramom mogu slikati jednako kao i časne sestre.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene