Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NA IZVORU ZARAZE

Duže od desetljeća guše se u otpadu propale tvornice, ali nitko ne reagira: "Kad puše bura, sve se kovitla..."

Aktualno Galerija Dugi Rat - 1 Dugi Rat - 1 Foto: DNEVNIK.hr Dugi Rat - 2 Dugi Rat - 2 Foto: DNEVNIK.hr Dugi Rat - 3 Dugi Rat - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Dugi Rat - 4 Galerija 1/4 >>
Mještani Dugog Rata već jedanaest godina prosvjeduju i upozoravaju da se guše u crnoj šljaki. Otpadni materijal propale tvornice ferolegura nitko ne sanira već godinama. Općina je podigla i kaznenu prijavu.

Na jednoj strani morska idila, na drugoj crna šljaka.

Godinama mještani malog dalmatinskog mjesta gledaju kako vjetar raznosi trosku.

"Kad su jaki naleti bure ili juga, to se kovitla u zrak i sve su kuće pokrivene sa zrncima prašine. Najgore je što se veliki dio uopće ne vidi, jer su to mikroskopski dijelovi, koje mi udišemo 24 sata dnevno", kazao je Miro Trgo iz Općine Dugi Rat.

Udišu desetke tisuća kubika troske, posljedicu propale tvornice ferolegura prije dvadeset godina.

Tvrtka je otišla u stečaj, a zemljište kupuje britanska tvrtka koja je trebala pristupiti sanaciji, ali do danas ništa, kazali su mještani za Dnevnik Nove TV. 

Ivana Pločkinić iz Građanske inicijative "Za Dugi Rat" kaže kako sve to utječe na gospodarski razvoj, turizam, kvalitetu njihova života, cijene imovine, kao i na zdravlje svih mještana.

Zato je Općina Dugi Rat podigla kaznenu prijavu.

Tonči Bauk, načelnik Općine Dugi Rat kaže kako su u prosincu prošle godine podigli kaznenu prijavu protiv pravne osobe i fizičke osobe vlasnika Projekt uvale zbog zaštite zdravlja i ugroze zdravlja građana, ujedno protiv onečišćenja. No, odgovor Općinskog državnog odvjetništva nisu dobili.

Odgovor do zaključenja priloga nije dobila ni Matea Ćorić, reporterka Dnevnika Nove TV. Kao ni od prozvane tvrtke.

Kako to crno brdo nije sanirano u zadanom roku, prema zakonu tu obvezu treba preuzeti Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja.

"Ministarstvo je u veljači ove godine donijelo Odluku radi provođenja pripremnih radnji u vezi s provedbom sanacije… Određivanje načina i troškova sanacije, a time i dinamike je u tijeku", stoji u odgovoru ministarstva.

Dvije su oprečne analize Instituta Ruđera Boškovića, kaže nam načelnik općine, jedna koja je pokazala da je troska opasna, druga koja je pokazala da nije.

Mještani desetljećima upozoravaju na opasnost za zdravlje.

Ivana Pločkinić još je u rujnu 2021. upozoravala:

"Ako nije opasno, vi popijte. Pospite se time. Preselimo se u Hollywood i učinimo nešto dramatično poput Erin Brockovich. Stavit ću ovu čašu kraj vas. I okusite, pa vidite što mi pijemo."

Pokrenuli su neovisnu studiju o štetnosti.

Pročitajte i ovo Provjereno: Troska u Dugom Ratu - 1 emisija PROVJERENO Uvjeravaju ih da otpad nije opasan, no analize pokazuju drugačije! Bivši radnici svjedoče o eksploataciji vrijednoj milijune

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna ODLAGALIŠTE TROSKE Mutni poslovi vrijedni milijune: Provjereno donosi nove detalje slučaja Dugi Rat - ugovori o šutnji, opasnost po zdravlje ljudi i tri tisuće eura za jednu vreću

Načelnik Oćine Dugi Rat Bauk ističe kako nitko tko ne živi u Dugom Ratu nije svjestan o kakvoj se prašini radi.

"Kad puše bura, na ovome području lebdi prašina dva, tri dana na području Dugog Rata, uništava naše zdravlje i okoliš", dodaje.


Neovisno je li štetna ili nije, troska se i po Zakonu mora ukloniti.
Toliko je blizu kuća da s prozora mještani umjesto u plavetnilo svaki dan gledaju u crnilo.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene