Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tužba od 120 milijuna eura

Pljuska za Dubrovčane: Kako je država zbog vlastite aljkavosti građanima izbila iz džepova 16,5 milijuna kuna

Srđ (Foto: Dnevnik.hr) - 1
Srđ (Foto: Dnevnik.hr) - 1 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Srđ (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Srđ (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr Srđ (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Srđ (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Srđ (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Galerija 1/3 >>
Tužbe zbog krivih odluka, aljkavosti i sporosti administracije u Hrvatskoj na kraju plaćaju građani. Među posljednjima je ona od 16 milijuna kuna zbog golfa na Srđu.

Godine 2009. država je prodala zemljište na Srđu. Kasnije se ispostavilo da je to zemljište crkveno, i onda je vraćeno Crkvi. Investitor je tada zemlju ponovno kupio od Crkve, a država mu nije vratila novac koji je prvotno uplatio. Investitor je tada tužio državu, država nije platila i, eto, nakon nekoliko godina stigle su kamate i Republika Hrvatska, to jest građani iskeširali su golferima 16,5 milijuna kuna.

Pročitajte i ovo Međunarodni sud pravde Svjetski sud Europskoj velesili stiže tužba: "Krši konvencije o genocidu i ratovanju" Ilustracija (Foto: Getty) ON SVE PORIČE Ginekolog zlostavljao stotine žena, Sveučilište mora platiti oko 250 milijuna dolara: "Srce mi se slama za sve koje nisu bile pošteđene"

Tako je Razvoj Golf na kraju svega zemlju platio 7 i pol milijuna kuna, a od države dobio 16 i pol milijuna. Davor iz Dubrovnika kaže da nikoga nije briga. "Manje ili više. Plati i gotovo, a što to sve ide iz naših džepova, to nema veze".

Miro iz Dubrovnika razočarano kaže: "Brigo, prijeđi na drugoga, rasteže se, novi izbori, nova ekipa i nastavljamo".

Nova ekipa, isti građani. Sve su to mrvice u odnosu na tužbu od 120 milijuna eura. Toliko Razvoj Golf traži od države jer tvrde da ne mogu realizirati projekt. Iako, kažu, od projekta nisu odustali, novu građevinsku dozvolu od Ministarstva graditeljstva nisu zatražili. Gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković kaže da se Razvoj Golf nije javljao od kada je on preuzeo mandat.

Hrvatsku u arbitraži oko golfa predstavlja DORH, koji prikuplja sve informacije. Na razgovoru su bili i predstavnici udruge Srđ je naš, koja godinama upozorava na nezakonitosti oko projekta. Đuro Capor iz te udruge tvrdi da se cijelo vrijeme pogodovalo golferima.

"Korumpirani političari omogućavali su ono što im zakonom ne pripada, to je razlog zbog kojeg su dozvole i rješenja pali na sudu“, smatra Capor.

Koliko točno trošimo na odštete i arbitraže pitali smo i Ministarstvo pravosuđa i Ministarstvo financija i DORH, no nitko nam nije dostavio konkretan odgovor. Ono što se zna jest da DORH samo na zastupanja Hrvatske u inozemstvu na godinu potroši 70 posto svog proračuna, čak 43 milijuna kuna. Prvo arbitražno ročište u slučaju golfa na Srđu trebalo bi biti na proljeće.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene