Projekt golfskog kompleksa na Srđu ponovno ima zeleno svjetlo. Naime, Ministarstvo okoliša odobrilo je novu studiju utjecaja na okoliš jer je staru poništio Upravni sud. Ne razlikuje se nova mnogo od stare pa Zelena akcija ponovno najavljuje tužbu. Sve to događa se nakon što je investitor pokrenuo arbitražnu tužbu protiv Hrvatske i zaprijetio odštetom od 500 milijuna eura.


Projekt golfa na Srđu prvi put ušao je u prostorni plan grad 2001. godine. Šesnaest godina nakon toga, Srđ je i dalje netaknut.

Vezani članci Srđ - 4 Cesta do Srđa kao simbol nebrige gradskih vlasti: "Turisti se čude kako ih uskom i opasnom cestom vodimo na vrh brda" Nova lokacijska dozvola za golf na Srđu (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Protivnici projekta osudili nove dozvole za golf na Srđu: "Ovo je rezultat pritiska kojeg na Vladu stavlja investitor"

Sportsko-rekreacijski centar i golfsko igralište na Srđu opet imaju zeleno svjetlo.

Upravni sud prošle godine srušio je studiju utjecaja na okoliš koju je 2013. potpisao SDP-ov ministar Mihael Zmajlović i postupak vratio na početak. Prije nekoliko dana HDZ-ov ministar okoliša Tomislav Ćorić odobrio je novu studiju. Sada sportsko-rekreacijski centar i golfsko igralište na Srđu opet imaju zeleno svjetlo.

Iz Zelene akcije koja je i pokrenula tužbu kažu da se ova studija ne razlikuje od one ukinute i najavljuju nastavak pravne borbe protiv projekta.

"Jedan dio apartmana ne procjenjuje se ovom studijom, što je već i sud rekao u svojoj presudi da nije zakonito, tako da nas iznenađuje ignoriranje, eksplicitno ignoriranje volje suda. Mi već sada možemo najaviti tužbu protiv ovog ministarstva, protiv rješenja ministarstva", govori Enes Čerimagić, Zelena akcija.

Ova odluka dolazi nakon što je investitor Razvoj golf zbog odugovlačenja tužio Hrvatsku arbitražnom sudu u Washingtonu i zaprijetio odštetom od 500 milijuna eura. Nekoliko dana nakon objave o arbitraži dalje od očiju javnosti u ministarstvu gospodarstva ministrica Martina Dalić ugostila je investitora.

Upravo su detalji ovog projekta doveli do sudskih sporova i presuda protiv investitora, no oni pak šute. Stoga nema odgovora na pitanje hoće li odustati od arbitraže i nastaviti s projektom Golfa. 

Vijesti gledajte svakog dana na Novoj TV, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju