Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Građani ogorčeni

Cijena jaja odletjela u nebo, poskupljenja sve veća, ali odlazaka u kupnju ima - više: "Ne znamo kako izlazimo na kraj sa svime time"

Aktualno Galerija Cijene i mjere - 1 Cijene i mjere - 1 Foto: DNEVNIK.hr Cijene i mjere - 2 Cijene i mjere - 2 Foto: DNEVNIK.hr Cijene i mjere - 3 Cijene i mjere - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Cijene i mjere - 4 Galerija 1/4 >>
Procjena inflacije u veljači je 11.9. Državni zavod za statistiku kaže da je to dokaz da rast cijena ipak usporava. No poskupljenja nisu smanjila odlazak u šoping. Naprotiv, Dnevnik Nove TV doznaje, u veljači je izdano ukupno 3 posto više računa nego u veljači prošle godine. Zna se i što bi mogao biti razlog.

U veljači je treći mjesec zaredom zabilježen pad stope inflacije na godišnjoj razini. U odnosu na veljaču 2022. godine, iznosila je, dakle, 11.9 posto, dok su u odnosu na prethodni mjesec u veljači cijene porasle za 0.2 posto.

Premijer i ministri kažu da će mjere za ublažavanje posljedica poskupljenja predstaviti za dva tjedna, navedeno je u prilogu reportera Dnevnika Nove TV Marka Biočine.

"Mjere će se donijeti na vrijeme kao što su sve mjere koje smo u protekle četiri godine donosili bile i pravovremene i sveobuhvatne i primjerene izazovima. Dovršit će se sredinom ožujka i bit će na snazi od prvog travnja", poručio je Andrej Plenković.

Građani češće odlaze u kupnju

Ni poskupljenja ni uvođenje eura nisu smanjili odlazak u šoping. "Teško je to objasniti, ali ne znamo kako izlazimo na kraj sa svim tim poskupljenjima i sa svim tim neredom koji sada vlada", kaže Jadranka iz Osijeka.

Pročitajte i ovo Poskupljuje plin: Ilustracija - 4 nikad kraja Od idućeg mjeseca plin bismo mogli plaćati puno više, Filipović: "Intenzivno radimo na novom paketu mjera"

Prema podacima Porezne uprave za Dnevnik Nove TV, računi u veljači premašili su dvije milijarde eura i u odnosu na prošlu godinu veći su za 350 milijuna. 18 posto rasli su računi za sve djelatnosti, 15 posto u trgovini i kod popravaka motornih vozila, te čak 32 posto za smještaj i usluživanje hrane.

Euri se ne tope samo zbog inflacije. U svim djelatnostima izdan je i veći broj računa.

"Pa ne idemo u neka kapitalna kupovanja, ono veliko nešto, sve po malo", kaže Miško iz Osijeka.

Da inflacija usporava, potrošači ne osjete. Standard je sve lošiji i na bogatom jugu. "Budžet trpi, a koliko će ići, mislim da neće moć dugo", smatra Teo iz Dubrovnika.

Jer iako cijene službeno stagniraju, s inflacijom od 11,9 posto i dalje je sve skupo.

Pročitajte i ovo Tomo Hačić, vlasnik mesnice Što još? Poskupljenjima nema kraja. Sljedeće na udaru je meso: Doznajemo što poskupljuje najviše

Na rekordnoj razini je cijena jaja. Plaćamo ih 64 posto skuplje nego lani, a do Uskrsa cijena će im biti još i veća, rekla je reporterka Dnevnika Nove TV Marina Bešić Đukarić.

Vezica mladog luka sada je 1 euro, prošle je godine bila između 3 i 5 kuna. S mesom su se izjednačile pojedine vrste povrća i riba, a svinjetinu plaćamo kao nekad junetinu.

Od jučer je u pojedinim gradovima skuplja voda, prijete i veći računi za plin. Visokim računima kraj se ne nazire.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene