Dubrovački turizam među najpogođenijima je u koronakrizi. Unatoč svemu neki su turisti ovih dana odlučili svoj godišnji provesti upravo u gradu podno Srđa. Provjerili smo s kakvim ih cijenama dočekuju te što će biti s gradskim projektima iduće godine.

Galerija


Turisti se u Dubrovniku ovih dana traže povećalom. No ni korona neke nije spriječila u dolasku. Turistima se to sviđa jer im je ovo prva prilika da budu u praznome gradu. Gužve su svima poznate, ali zadovoljstvo im je, kažu, imati grad samo za sebe.

Vezani članci Ravnatelj OB Dubrovnik, Marijo Bekić Nitko im nije javio da im je preminuo član obitelji: "Rekli su da je dežurna liječnica imala puno posla. Njegove stvari su bacili..." Slika nije dostupna Visoke cijene na Jadranu - pravilo ili iznimka?

No zidine nisu samo za strance. Verica iz Župe Dubrovačke kaže da nema nigdje nikoga i da, iako je krasan dan, ipak nije lijepo kad je sve prazno.

Prije dva dana Dubrovnik je zabilježio tek 124 turista. Dubrovačke atrakcije puste su poput brojnih turističkih mjesta u Hrvatskoj. No cijene i dalje izazivaju pažnju javnosti. Tako će odrasli stranci koji dođu u Dubrovnik šetnju zidinama platiti dvjesto, dok je za djecu cijena pedeset kuna.

Ugostitelji se snalaze kako mogu

S druge strane, ugostitelji imaju svoju računicu. Velika kava s mlijekom na Stradunu stoji 20 kuna, a mala mineralna voda 25. Ipak, cijene su niže u drugim ulicama, a ugostitelji daju i popuste. Prihodi iznajmljivača ove godine nisu više od 20 posto, kažu iz obiteljskog smještaja i dodaju da su oni najpogođeniji u Hrvatskoj.

"Kredit za likvidnost ne postoji, za firme postoji. To smo tražili od početka da čovjek može preživjeti. Onaj kome je osnovno sredstvo za preživljavanje bilo iznajmljivanje, a koji nije ostvario prihode, ne postoji kredit za likvidnost. Država je gluha na naše potrebe, nema rješenja", istaknuo je Nino Dubretić iz zajednice obiteljskog smještaja HGK-a.

Upravo od države gradska uprava očekuje suglasnost za kreditno zaduženje. Neki projekti planirani iduće godine čekat će EU fondove. Kao i bolja vremena - a to žele i gosti, koji i sada svejedno pozivaju sve da dožive ljepote Dubrovnika i Hrvatske.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr