Uz vrućine, Hrvatska i Europa spremaju se za još jedan vikend i smjenu turista. Odlaze i dolaze, ali ne i na jug Hrvatske.


Mato Franković, gradonačelnik Dubrovnika, grada najpogođenijeg korona krizom, kazao je za Dnevnik Nove TV da se na samom kraju srpnja u Dubrovniku odmara 8800 gostiju.

Vezani članci Cjepivo, ilustracija Još jedna europska zemlja nabavlja Sputnjik: Naručili dva milijuna doza Koronavirus, ilustracija U Hrvatskoj 356 novih slučajeva, preminulo ljudi: Visoke brojke u Splitsko-dalmatinskoj županiji i na jugu Hrvatske

''To je 32 posto u odnosu na prošlu godinu. Kako bi se pokazala dramatičnost situacije – prošle su godine na današnji dan u Dubrovnik sletjelo 154 aviona, a danas je 55. Prošle godine je na današnji dan došlo 16.500 gostiju, a ove godine samo 2400. Dubrovnik uistinu bilježi katastrofalne turističke rezultate'', otkrio je Franković.

Priprema za najcrnji scenarij

Na pitanje što bi za Dubrovnik značilo ako i kolovoz bude loš poput srpnja, gradonačelnik kaže da bi kolovoz mogao biti dobar. ''Potrebno je da nam avionske linije ostanu i ako to tako ostane, ako nas se ne uvede u karantenski sustav od strane naših prioritetnih tržišta, Dubrovnik će preživjeti ovu godinu'', rekao je.

Dodaje da se Dubrovnik priprema i za najcrnji scenarij. ''U procesu smo ishođenja kreditnog zaduženja u iznosu od 100 milijuna kuna kako bi pomogli svima onima koji iznimno trpe, a to je dubrovačko gospodarstvo'', kazao je.

Franković zaključuje da Dubrovnik ''više nikada ne smije biti monokulturni grad koji ovisi isključivo o turizmu''.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr