Nastavlja se projekt sa projektom Srđa. Protiv Republike Hrvatske je pokrenuta nova međunarodna arbitraža – ova je pak teška pola milijarde kuna.

Galerija Srđ - Nova arbitraža protiv Hrvatske - 3 Srđ - Nova arbitraža protiv Hrvatske - 4 Srđ - Nova arbitraža protiv Hrvatske - 2 +6 Srđ - Nova arbitraža protiv Hrvatske - 1

Saga oko projekta golfa na Srđu se nastavlja. Pred Međunarodnim centrom za rješavanje investicijskih sporova u Washingtonu pokrenuta je nova arbitraža protiv Hrvatske i to druga po redu.

Vezani članci Srđ - 4 Cesta do Srđa kao simbol nebrige gradskih vlasti: "Turisti se čude kako ih uskom i opasnom cestom vodimo na vrh brda" Slika nije dostupna Dubrovnik: Tvrtki 'Razvoj golf' ostaje tvrđava Imperial, muzej izuzet od koncesije

Izvijestili su to danas predstavnici inicijative Srđ je naš i Zelena akcija. Pretpostavljaju da je spor težak pola milijarde eura, kao što se navodilo i u prvom sporu. Predstavnici tvrtke Razvoj golf danas nisu željeli komentirati pokretanje novog postupka.

Gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković uvjeren je da proces neće proći. "Ni prva ni ova nova arbitraža ne bi trebale po mojim spoznajama ići u korist investitora već u korist investitora RH koja ničim nije sprječavala investiciju koja je bila na raspolaganju u okviru zakonskih ovlasti“.

Đuro Capor iz inicijative Srđ je naš ističe pak kako se ovaj projekt cijeli temelji na korupciji. "Jednostavno sve što je investitor radio je pokušaj da od državnih predstavnika, političara, ministara ostvari nepripadajuću dobit i ta svoja prava tek mora dokazati na tom Međunarodnom arbitražnom sudu“, zaključio je.

Ne zanima ih gradnja nego odšteta

Naš Mario Jurič s Enesom Ćerimagićem iz Zelene akcije pričao je o tomu zašto je pokrenut postupak protiv RH i trebaju li građani biti zabrinuti. Od svega smo tražili stav Vlade RH, no odgovor nismo dobili, iz Ministarstva gospodarstva su nas uputili na DORH koji nas je zastupao i u prvom postupku, no oni nam nisu željeli dati nikakav komentar.

"Ti su postupci dosta tajni. Ne znamo o čemu se točno radi, vjerojatno isti postupak. Motivacija iza njega je pod jedan sporazum Nizozemske i Hrvatske o zaštiti ulaganja koji neće biti provediv čak ni ako bude odšteta neka dosuđena investitorima u apartmanizaciji Srđa“, istaknuo je.

Dodao je i kako je europski sud takav sporazum između država članica EU proglasio neustavnima. Kaže kako sudionici dogovora pokušavaju izvesti manevar gdje vlasnik firme Razvoj golf kao fizička osoba tuži državu kako bi dobio odštetu ako se dosudi kaznu državi. Komentirao je i je li bilo moguće izbjeći kaznu i postupak.

Sve se moglo izbjeći...

Srđ - Nova arbitraža protiv Hrvatske - 3 Enes Ćerimagić i Mario Jurić - 3 (Foto: DNEVNIK.hr)

"Moglo se izbjeći transparentnim pridržavanjem zakona, da su se provodile presude hrvatskih sudova, čak i ako bi došlo do arbitraže pozicija RH bila bi puno jača da su se poštivali hrvatski zakoni i presude“, objasnio je Ćerimagić.

Priča o golf parku Srđ traje već godinama. Gradnja nije još ni počela, a već traju brojni postupci.

"To je teško nabrojati, šest, sedam postupaka je u tijeku i pokazuje se prava volja investitora na Srđu. Nisu nikad bili zainteresirani u ulaganje, nego su projekt samo htjeli prodati na međunarodnom tržištu nekretnina. Kad se to na cijelom Mediteranu izjalovilo, ne samo u RH, onda su išli tužbama dobiti odštetu privatno“, govori nam.

Dodao je i kako taj projekt ima sve dozvole od 2013. godine, osim tijekom jedne godine kada su povučene, što znači da su investitori mogli graditi, ali nisu, sta znači da, tvrdi Ćerimagić, ni ne žele graditi, ego tužiti. Ročište u prvom arbitražnom postupku najavljeno je za siječanj 2021. godine.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju