Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Grabar-Kitarović:

''Država se treba više fokusirati na pomoć Gorskom kotaru''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović u četvrtak je, obilazeći Vrbovsko i tamošnji poslovni kompleks Cedar, istaknula da se država mora više fokusirati na pomaganje Gorskom kotaru, traženje rješenja za poticanje gospodarstva i otvaranje novih radnih mjesta, posebno u šumarstvu i drvnoj industriji.

Lokalna, područna i državna razina vlasti trebaju pratiti napore investitora, dodala je.

Pročitajte i ovo Ulovljena divlja mačka - 3 Nevjerojatna priča Usred Gorskog kotara lutala je divlja mačka, sada je na sigurnom: "Vidim neku životinju kako leži na mojoj mački i kolje je za vrat" Ilustracija Početak za mlade U ovom dijelu Hrvatske mladima se nudi povoljno zemljište za kuću

Projekt kompleksa Cedar predsjednica Republike ocijenila je impozantnim, pohvalivši i lokalnu vlast na pomoći pri realizaciji.

''I ovdje, kao i drugdje u Hrvatskoj, čujem o istim problemima, s javnom nabavom, inerciji državnih poduzeća, osiguravanju dozvola, inspekcijama. Sve bi to trebalo ići mnogo brže, da se da veći zamah investicijama'', rekla je.

Na novinarsko pitanje o djelovanju državnih tvrtki, predsjednica Grabar-Kitarović rekla je kako bi trebalo prekinuti praksu da se politički dogovara tko će preuzeti koju veliku državnu tvrtku i ne libiti se toga da se zamijeni onoga tko dobro ne radi. Treba se konačno ljude početi gledati prema učinku, a ne da čekamo iduće izbore da se nešto promijeni te sposobnost treba postati glavni kriterij, istaknula je.

Predsjednica Grabar-Kitarović ujutro je posjetila poslovni kompleks Cedar u Vrbovskom, obiteljsku tvrtku osnovanu 1992. godine. Od tada se Cedar bavi proizvodnjom i izvozom primarno bukove građe na tržišta Sjeverne Afrike, Bliskog istoka, Indije i Dalekog istoka. U vlasništvu tvrtke je pilana Vrbovsko, a za tvrtku radi još nekoliko drugih pilana te se godišnje preradi ukupno 250.000 prostornih metara bukovih trupaca.

Nakon dovršetka tekućeg investicijskog ciklusa, pilana Vrbovsko po kapacitetu će biti među tri najveće pilane bukove građe u Europi. Tvrtku su predstavili vlasnik Darko Prodan i gradonačelnik Vrbovskog Dražen Mufić koji je naveo da je gradska uprava pronašla investitore i pratila ih u razvoju projekta. Naglasio je da bi resorna ministarstva trebala više pažnje posvećivati Gorskom kotaru, a da bi Hrvatske šume trebale imati više razumijevanja i osiguravati sirovinu drvnoj industriji.

Brod Moravice najstarija općina u Gorskom kotaru

Predsjednica Grabar-Kitarović potom je posjetila Općinu Brod Moravice gdje se sastala s općinskim načelnikom Dragutinom Crnkovićem (HDZ) i mještanima.

Brod Moravice nalaze se u zapadnom dijelu Gorskog kotara, na 560 metara nadmorske visine. Udaljene su od Zagreba 120 km, a od Rijeke 75 km. Po broju stanovnika to je najmanja, ali je i najstarija općina u Gorskome kotaru. Utemeljena je još 1893. godine a 1993. postaje općina u sadašnjem obliku. Na relativno velikoj površini od 63 četvorna kilometra, živi tek 880 stanovnika u 38 naselja.

Posjetila je i Hrvatsku čitaonicu sela Kuti pokraj Brod Moravica. Čitaonicu su osnovali 1936. godine mještani sela Gornji Kuti te se o njoj brinu do danas volonterski kao udruga građana. Uz knjižničarstvo, bave se organizacijom brojnih kulturnih, edukativnih i zabavnih aktivnosti u suradnji s partnerima iz javnog, privatnog i civilnog sektora. Čitaonica je dobila više nagrada za svoje djelovanje. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene