Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"Vukovar je moja Hrvatska"

Vratio se u svoj grad usprkos lošijim poslovnim prilikama: "Ovdje je veća satisfakcija pokazati da se od svog rada može živjeti"

Dinko Šubarić (Foto: Dnevnik.hr)
Dinko Šubarić (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Dinko Šubarić (Foto: Dnevnik.hr) Dinko Šubarić (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Dinko Šubarić i Marina Bešić Đukarić (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/2 >>
Gotovo tisuću mladih ljudi iz svih krajeva Hrvatske privremeno je doselilo u Vukovar. Iako su došli studirati, mnogi od njih spremni su i ostati, kada bi za njih nakon diplome bilo posla.

Prvostupnik fizioterapije Dinko Šubarić je, nakon diplomiranja na vukovarkom Veleučilištu, otišao na stručno usavršavanje u Lovran. Ondje je imao puno bolje poslovne prilike nego u Vukovaru, ali se odlučio vratiti.

Pročitajte i ovo Nina Skočak Skuplja potpise za kandidaturu Poznata tiktokerica želi u Europski parlament: "Na mojoj listi svi su mlađi od 30 godina" Slika nije dostupna Zanimljivi podaci Ministarstvo objavilo tko sve želi cjelodnevnu školu: Iz jedne županije nije stigla niti jedna prijava

"Nije bio lako vratiti se u Vukovar jer ovdje tržište nije konkurentno ostatku Hrvatske. Unatoč svemu, ovdje mi je obitelj, djevojka, prijatelji, i još je veća satisfakcija pokazati da se od svog rada može živjeti", rekao je Šubarić tijekom javljanja uživo u Dnevnik Nove TV.

"Vukovar je moja Hrvatska i naravno da ovdje vidim svoju budućnost", dodao je.

Na vukovarskom Veleučilištu više je od 900 studenata iz svih krajeva Hrvatske, a u novi studentski dom uloženo je 23 milijuna kuna iz eurospkih fondova.

"Kapacitet studentskog doma je 108 smještajnih jedinica, od toga imamo dvije smještajne jedinice za osobe s invaliditetom", rekao je Željko Sudarić, dekan Veleučilišta Lavoslav Ružička.

Mlade muči neizvjesna budućnost

Mlade se nastoji privući i poticajnim mjerama.

"Nadam se da ćemo tijekom iduće godine smoći snage i prvi put implementirati kadrovske stanove", rekao je gradonačelnik Vukovara Ivan Penava.

Iseljavanje je uzelo maha. Od nekadašnjih 90 stanara učeničkog doma, danas je ostalo samo njih 22. Duboke su i podjele. Sedmero od desetoro vukovarske djece igra se isključivo s vršnjacima svoje nacionalnosti. Zajedničku školu, koju su izgradili Norvežani, nije upisao nitko.

"Ja sam sigurna da se to može napraviti, ne samo na način da se u školi osnuju mješoviti razred, nego da se i zajedničkim aktivnostima u školama, izvannastavnim akvitnostima ili različitim projektima potiče i međusobni rad i suradnja", rekla je ministrica obrazovanja Blaženka Divjak.

Međutim, mlade u Vukovaru brine neizvjesna budućnost.

"Više bih volio ići u Osijek zato što je bolji i veći grad", rekao je Mladen, učenik Tehničke škole Nikola Tesla u Vukovaru.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene