Gotovo tisuću mladih ljudi iz svih krajeva Hrvatske privremeno je doselilo u Vukovar. Iako su došli studirati, mnogi od njih spremni su i ostati, kada bi za njih nakon diplome bilo posla.

Galerija


Prvostupnik fizioterapije Dinko Šubarić je, nakon diplomiranja na vukovarkom Veleučilištu, otišao na stručno usavršavanje u Lovran. Ondje je imao puno bolje poslovne prilike nego u Vukovaru, ali se odlučio vratiti.

Vezani članci Ivan Penava i Mislav Bago - 3 Penava nakon odlaska iz HDZ-a: "Škoro mora postaviti ultimatum Vladi, inače nećemo u njoj sudjelovati" Tomo Medved Medved u Vukovaru nakon Penavina odlaska: "Domoljublje nije kad svoju usamljenu istinu želite nametnuti većini, to je sebeljublje"

"Nije bio lako vratiti se u Vukovar jer ovdje tržište nije konkurentno ostatku Hrvatske. Unatoč svemu, ovdje mi je obitelj, djevojka, prijatelji, i još je veća satisfakcija pokazati da se od svog rada može živjeti", rekao je Šubarić tijekom javljanja uživo u Dnevnik Nove TV.

"Vukovar je moja Hrvatska i naravno da ovdje vidim svoju budućnost", dodao je.

Na vukovarskom Veleučilištu više je od 900 studenata iz svih krajeva Hrvatske, a u novi studentski dom uloženo je 23 milijuna kuna iz eurospkih fondova.

"Kapacitet studentskog doma je 108 smještajnih jedinica, od toga imamo dvije smještajne jedinice za osobe s invaliditetom", rekao je Željko Sudarić, dekan Veleučilišta Lavoslav Ružička.

Mlade muči neizvjesna budućnost

Mlade se nastoji privući i poticajnim mjerama.

"Nadam se da ćemo tijekom iduće godine smoći snage i prvi put implementirati kadrovske stanove", rekao je gradonačelnik Vukovara Ivan Penava.

Iseljavanje je uzelo maha. Od nekadašnjih 90 stanara učeničkog doma, danas je ostalo samo njih 22. Duboke su i podjele. Sedmero od desetoro vukovarske djece igra se isključivo s vršnjacima svoje nacionalnosti. Zajedničku školu, koju su izgradili Norvežani, nije upisao nitko.

"Ja sam sigurna da se to može napraviti, ne samo na način da se u školi osnuju mješoviti razred, nego da se i zajedničkim aktivnostima u školama, izvannastavnim akvitnostima ili različitim projektima potiče i međusobni rad i suradnja", rekla je ministrica obrazovanja Blaženka Divjak.

Međutim, mlade u Vukovaru brine neizvjesna budućnost.

"Više bih volio ići u Osijek zato što je bolji i veći grad", rekao je Mladen, učenik Tehničke škole Nikola Tesla u Vukovaru.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr