U Vukovaru je održan prosvjed protiv odluke gradske vlasti da ukine sufinanciranje gradskog i međugradskog prijevoza vukovarskim studentima. Ivan Penava, gradonačelnik Vukovara iz redova HDZ-a pita se zar zaista grad treba subvencionirati studiranje?


Vukovarski studenti će zbog prestanka sufinanciranja prijevoza mjesečnu kartu za međugradski prijevoz umjesto 100 kuna plaćati čak tisuću kuna više. To za mnoge od njih znači nemogućnost nastavka obrazovanja. Gradonačelnik Ivan Penava poručio je kako se za oko 150 studenta koji studiraju u Vukovaru i Osijeku izdvajalo previše.

Vezani članci Dvoje studenata i vozač autobusa ubijeni na Kosovu Kalašnjikovom izrešetan autobus na Kosovu: Ubijeno dvoje učenika i vozač, policija ispituje osobe koje bi mogle biti povezane s krvavim napadom Ivan Penava Penava u Vukovaru prozvao Vladu, Plenković mu ubrzo odgovorio: "Treba naći balans između dostojanstvene zahvalnosti i sitnog grickanja. Treba malo odrasti politički da bi se to moglo"

''Svaki od tih studenata je dobivao stipendiju između 500 i 1000 kuna, što nas dovodi do toga da je grad Vukovar plaćao svakog studenata u ovom slučaju njih 140 između 2.000 i 2.500 kuna. Za što - da studira?'', pita se Penava.

Sedamdesetak studenata, njihovih roditelja i prijatelja okupilo se stoga na vukovarskom Trgu Republike Hrvatske na mirnom prosvjedu zbog odluke gradskih vlasti da za ovu godinu ukinu subvenciju studentima na prijevoz s kojega su poručili da im je dosta floskula o mladima i navodnoj brizi vlasti za mlade.

Prosvjedni skup organizirao je Forum mladih SDP-a grada Vukovara, čiji predsjednik Dejan Gemeri navodi kako je odlukom o nesubvencioniranju studentskog prijevoza ugroženo oko 150 studenata s prebivalištem u Vukovaru koji pohađaju osječke fakultete i koji u ovom trenutku nemaju alternativu, budući da su natječaji za smještaj u studentske domove odavno zatvoreni.

"Sufinanciranje prijevoza za studente godišnje iznosi oko milijun i 200 tisuća kuna, za što iz Gradske uprave kažu da više nema sredstava. Ukoliko neke od vukovarskih obitelji imaju studenta ili studenticu koja studira u Osijeku, samo za mjesečnu kartu bi morali izdvajati oko 1.100 kuna. Ovo je novi udar na standard vukovarskih obitelji te potencijalno ugrožava i nastavak obrazovanja pojedinih studentica i studenata koji si to ne mogu priuštiti", kaže Gemeri.

Po njegovim riječima, novca u gradskom proračunu ima dosta ali je pitanje u što se on ulaže.

"Pitanje je želi li se ulagati u beton i spomenike ili u mlade ljude i njihovu budućnost, a time i u budućnost ovoga grada", kazao je.

Iz gradske uprave pojašnjavaju kako novca u proračunu jednostavno nema te kako se odgovorno moraju ponašati prema gradskim financijama te će morati uvesti i dodatne mjere štednje jer će se, kako navode, novim prijedlogom zakona o financiranju jedinica lokalne samouprave, koji bi u Saboru trebao biti donesen do kraja godine, Gradu Vukovaru do 2020. godine smanjiti prihodi za 15 milijuna kuna. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju