Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NAKON 114 GODINA

Gorka sudbina osječke šećerane - ostaju samo skladište i pakirnica. Ministrica trgovačke lance upozorila da cijene šećera ne budu niže od inozemnih

Aktualno Galerija Kockice šećera Kockice šećera Foto: DNEVNIK.hr Polje šećerne repe Polje šećerne repe Foto: DNEVNIK.hr +0 Šećerna repa Galerija 1/3 >>
Hrvatska ostaje bez još jedne tvornice. 1. ožujka gasi se osječka šećerana s 202 radnika. Većina odlazi uz otpremninu, a Osijek postaje skladište i pakirnica sa samo 30 zaposlenih. Šećer će se proizvoditi još samo u Županji jer je nedavno ugašen i pogon u Virovitici.

Gasi se proizvodnja osječke Tvornice šećera. Nakon 114 godina Osijekom se više neće širiti miris šećerne kampanje. "Ovakva šećerana da propada... a radila je godinama", izjavio je radnik Stevo Jašinski.

Uprava Hrvatske industrije šećera potvrdila je da se pogon u Osijeku gasi. "Nakon detaljnih analiza, promišljanja, svih mogućih pokušaja, donesena je odluka da se proizvodnja šećerne repe u 2021. odvija isključivo i samo u Sladorani u Županji", izjavio je Željko Zadro, predsjednik uprave Hrvatske industrije šećera

U golemom kompleksu ostat će 30-ak radnika za potrebe skladišta i pakirnice. "Od 202 zaposlena na lokaciji Osijek 81 radnik potpisao je sporazumni raskid ugovora, uzeli su otpremninu i to je to", izjavio je Zadro. Dio će biti raspoređen unutar drugih poduzeća vlasnika tvornice, dok se s dijelom stručnog kadra pregovara o prelasku u proizvodno jeftiniju Županju.

"Svima koji žele ponuđene su opcije da mogu prijeći tamo, uz evo sad ne znamo još te predugovore koje ćemo dobiti idući tjedan, ali s obzirom na ove izjave koje su dali, očekujemo dosta korektne, i što se tiče prijevoza i svih dodataka", ističe Mato Jakić, prehrambeni tehnolog. 

Svi ostali će na burzu rada. "Nitko mi ništa nije ponudio, ja sam tu godinu i pol dana, pravo na otpremninu nemam po zakonu i to je to", izjavio je električar Krunoslav Jalovičar. Razlog gašenja je nedostatak šećerne repe. Otkad su pale otkupne cijene, proizvodnja se prepolovila i svela na potrebe samo jedne tvornice. Nisu pomogle ni potpore od 6000 kuna po hektaru.

"Prošle godine imali smo problem s ugovaranjem hektara, imali smo ukupno 10.500 hektara u RH, 1500 hektara u Mađarskoj", napominje Zadro. Svjetska hiperprodukcija nakon ukidanja kvota 2017. godine, srušila je i cijene gotovog šećera na burzama. Zatvoren je niz europskih tvornica, a tri hrvatske nanizale su milijardu kuna gubitka.

"Prije sedam godina cijena šećera bila je više od 700 eura, smatra se da se ispod 405 teško zadržati, a danas je već duže vrijeme između 340 i 350", izjavila je ministrica poljoprivrede Marija Vučković. 

Ministrica je apelirala na trgovačke lance da paze na to da im cijene šećera nisu niže od cijena u inozemstvu.

"Apelirala bi i na naše trgovačke lance, čiju autonomiju poslovnih odluka poštujem, kao što poštujem i slobodu kretanja roba, da nastoje izbjeći situacije u kojoj je cijena šećera, kada ne uzimamo u obzir PDV, a možemo i s PDV-om, u Hrvatskoj u njihovim trgovinama 30 do 40 posto jeftinija nego u istim trgovinama u inozemstvu", kazala je.

Najgledanija informativna emisija u zemlji, Dnevnik Nove TV, u utrci je za medijsku nagradu Večernjakova ruža u kategoriji TV emisija godine. Podržite je svojim glasom, a kako to učiniti, saznajte ovdje.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene